El Ple del Parlament de Catalunya debatrà la setmana vinent la prohibició dels bous a la mar, els bous embolats i els bous  capllaçats. Ho farà a través d’una proposició de llei que han presentat En Comú Podem i la CUP, tal i com va avançar ahir en roda de premsa la presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, “Si el 2010 -continuava- Catalunya va ser pionera en la prohibició de les curses de braus, ara ha arribat el moment d’acabar definitivament amb els espectacles taurins al nostre país”, va assegurar Albiach.

Albiach detallava que “la llei que ho regula actualment és de 1988. Per tant, han passat 25 anys, en els quals ha canviat la sensibilitat i la consciència. En ple 2023, no té sentit que es facin servir animals com a element de diversió. La tradició no pot ser una excusa per justificar actes que generen patiment als animals, i per això reclamem suport a la resta de grups parlamentaris”.

La iniciativa legislativa compta amb una esmena a la totalitat per part del PP i de VOX. Albiach confiava que “Junts, PSC i ERC no s’ajuntin amb ells perquè la llei no prosperi. Els hi demanem especialment el seu suport perquè no se situïn al costat del PP i de Vox”.

Roda de premsa dels taurins aquest dijous

Davant d’aquesta proposta al ple del Parlament, l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha convocat una roda de premsa per a este dijous a l’Auditori Sixto Mir de la Ràpita que compta amb el suport de diferents alcaldes del territori. De fet, dimarts a la nit ja va celebrar-se una reunió a Amposta amb tots els municipis del territori que celebren festes amb bous. Adolfo Lleixà, president de l’Associació Cultural Bou Capllaçat d’Amposta, ha assegurat que “novament tornem a patir un atac discriminant la nostra cultura i tradició tan arrelada a les nostres terres i no entenem, baix cap concepte, com un Parlament de Catalunya, pot admetre a tràmit una proposta de llei, per prohibir la llibertat i la cultura d’una part de Catalunya, i una vegada més, d’esquenes a aquest territori. “És l’hora – afegia- d’implicar-nos tots una mica més, penyes, comissions, aficionats i representants al territori per reclamar als grups polítics del Parlament de Catalunya que estiguin a l’altura de la situació i que parin aquest atac indiscriminat sempre al mateix sector de la cultura popular i tradicional catalana”.

Lleixà era expeditiu a l’hora de garantir que l’APCTTE “està disposada a arribar fins on calgui per defensar totes i cadascuna de les modalitats regulades per la Llei i aprovades pel Parlament de Catalunya, i en el cas que la proposició presentada per la CUP i En Comú Podem tiri endavant, engegarem totes les vies legals per seguir garantint el dret a la cultura dels bous amb totes les seves modalitats, tal i com garanteix el Tribunal Constitucional amb la seves sentències”.