Este cap de setmana, Deltebre ha acollit la V Festa de l’Ecoturisme del Delta de l’Ebre, una iniciativa de l’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del Delta de l’Ebre (AEEDE) per promoure el territori de forma responsable a través d’un ampli programa d’activitats adreçades a la ciutadania, les administracions, el sector privat i les organitzacions. En aquesta ocasió, la cita ha centrat l’atenció en l’ecoturisme universal, sent una qüestió capital i indefugible, tal com s’ha comprovat a través dels diferents espais de debat i de reflexió de la festa.
Tal com s’apuntava en la presentació inaugural, la trobada és un primer pas per posar deures al teixit publicoprivat, ja que la cooperació és fonamental per avançar millor i més ràpid cap a la inclusivitat, permetent que tothom pugui gaudir plenament del Delta de l’Ebre gràcies a experiències pensades per a totes les necessitats i realitats possibles. Unes experiències per a les quals “no es necessiten grans inversions econòmiques, sinó temps per pensar-les, dissenyar-les i/o aplicar els canvis necessaris per tal que siguin experiències sensorials per a tothom”, tal com explicaven les persones autores del Llibre Verd. Ecoturisme Universal a Catalunya en el debat del dissabte. Igualment sobre aquesta qüestió, es va remarcar la diferència entre “adaptació” i “inclusió”, donada la importància que aquestes propostes no siguin adaptades, sinó que siguin inclusives perquè tothom pugui gaudir-les plenament independentment de la seva condició.
Així, en la 5a edició hem comptat amb la participació de ponents de primera, generant un punt de trobada, d’intercanvi, de reflexions i d’aprenentatge molt significatiu. I, en aquesta línia, cal destacar les aportacions d’Isaac Padrós, reconegut activista social i president de l’associació Multicapacitats, qui amb la seva colpidora vivència com a persona cega ha ajudat a obrir consciències i també a poder comprendre una realitat que afecta milions de persones de tot el món. Tal com reivindicava Padrós, “Tots som igual de diferents”, pel que és imprescindible que aprenguem a respectar, estimar i preservar la diferència de totes les persones, i fer-ho en equilibri amb la natura.
Des de l’organització de la V Festa de l’Ecoturisme del Delta de l’Ebre es fa una valoració molt positiva d’aquesta edició, la qual ha servit per despertar consciències i per evidenciar tant la necessitat de treballar la inclusivitat en les diferents experiències turístiques del territori com el compromís per part dels diferents agents implicats de fer-ho possible. Així mateix, els experts que hi han participat han posat en valor la tasca de l’AEEDE de vetllar per un turisme responsable i de qualitat, i han remarcat la posició del Delta com a referent mundial en aquesta matèria ja que, per exemple, aquesta cita centrada en l’ecoturisme universal s’ha avançat 2 anys al Global Ecotourism Forum 2025 (GEF2025), fòrum mundial que se celebrarà a Catalunya i que establirà el full de ruta cap a un ecoturisme universal i regeneratiu.
El cap de setmana ha inclòs una àmplia varietat d’activitats, on han pogut participar persones amb discapacitats diverses, com ara la sortida amb caiac, la bicicletada o la caminada sensorial per l’Ecomuseu; totes elles amb una gran participació i fent palès la capacitat del territori per oferir un turisme universal de qualitat. Un any més, s’ha posat en relleu el producte tradicional i agroecològic deltaic, que s’ha pogut tastar durant el cap de setmana en un entorn inigualable com és el passeig fluvial de Deltebre, municipi amfitrió de la 5a edició de la festa. I, per tancar el cap de setmana, es va celebrar la tradicional bicicletada simultània a Deltebre, Amposta, Camarles, Els Muntells, l’Aldea, l’Ampolla, la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja.
L’organització ja s’està treballant en una 6a edició de la festa amb la intenció d’involucrar encara més tant al sector publicoprivat com a la ciutadania.
La Festa de l’Ecoturisme del Delta de l’Ebre és una iniciativa de l’AEEDE, impulsada pel Parc Natural del Delta de l’Ebre, i que en la seva 5a edició ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Deltebre, l’Ajuntament de l’Ampolla, l’Ajuntament d’Amposta, l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, l’Ajuntament de l’Aldea, l’EMD Els Muntells, l’Ajuntament de Camarles, l’Ajuntament de la Ràpita, la Federació EUROPARC, el Club de Ecoturismo de España, l’Agència Catalana de Turisme, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i la Consultoria Bertomeu.