Aquest divendres s’han dut a terme els actes de celebració dels 40 anys de la creació del Parc Natural del Delta de l’Ebre, acte que s’ha celebrat a l’Auditori d’Amposta. L’acte innaugural ha estat presidit pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, qui ha aprofitat la visita per presidir també la Junta Rectora del Parc on ha explicat la posada en marxa del procés per redactar el Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural el primer trimestre de 2024.
El conseller ha explicat que “el Pla és el document que estableix les normes bàsiques d’accés, usos i gestió d’un espai natural protegit. Inclou aspectes, entre d’altres, com ara les actuacions detallades de conservació i gestió del medi natural, la regulació de la circulació motoritzada en espais sensibles, l’ordenació de l´ús públic i quins usos estan admesos o no en l’espai, i és indispensable per millorar la governança del Parc Natural”.
El conseller ha explicat que tot plegat millorarà la gestió efectiva del espai i la farà més garantista. mascort, també ha aprofitat la seua visita per posar en valor la feina que durant tots aquests anys el Parc ha dut a terme sense tenir un pla propi, en què ha teixit consensos entre conservació, activitats tradicionals i desenvolupament econòmic, i ha assenyalat que aquest punt de partida permetrà avançar de manera més efectiva en la redacció del Pla.
“Hem de fer un pas endavant i superar les polítiques de preservació dels espais naturals merament declaratives dels darrers 20 anys. No n’hi ha prou de tenir espais naturals declarats, cal disposar d’eines útils per a la seva gestió, control i ordenació, i el Pla de protecció és indispensable en aquest sentit”, ha refermat el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Dissabte i diumenge hi haurà jornada de portes obertes a l’Ecomuseu i la Casa de Fusta, i diumenge també s’ha organitzat una activitat per observar els ocells de mar endins.
El Parc Natural del Delta de l’Ebre, de 7.805,8 hectàrees, constitueix la principal zona humida protegida de Catalunya i és una de les més importants d’Europa. Així mateix, en la seva àrea d’influència, conviuen més de 62.000 habitants repartits entre els municipis de Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, la Ràpita, l’Aldea, l’Ampolla i Camarles.