El regants del delta de l’Ebre donen ja pràcticament per tancada la campanya de reg d’enguany, un cop acabada ja la collita de l’arròs. La campanya  ha vingut marcada per les restriccions en la concessió d’aigua i ara estan a l’expectativa de com podran afrontar la pròxim collita. De moment, a l’espera que milloren les reserves hídriques, tant la Comunitat de regants de la Dreta com la de l’Esquerra mantindran restriccions hivernals en el reg.

Un cop fet el balanç de la campanya d’enguany, els regants estan a l’expectativa de com podran afrontar la campanya de l’any vinent. Malgrat la situació al pantà de Mequinensa és similar a la de l’any passat per esta època, els darrers temporals han omplert els pantans del Pirineu –tal i com va explicar la presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual en la seua visita a Tortosa dimarts- el que permet ser una mica més optimistes.

De moment, els regants de la Dreta de l’Ebre tenen previst soltar aigua del canal a finals de novembre i durant dos setmanes per al colmateig de les terres. “Al desembre ens tornarem a reunir amb la CHE i en funció del que ens diguen tornarem a obrir a finals de desembre o, segons com, ja tancarem el canal fins a la solta de les aigües al mes d’abril”, ha dit Ferré, que s’ha mostrat prudent sobre la utilització de l’aigua durant la campanya hivernal. “Este hivern haurem de parar compte en com utilitzem l’aigua, hem d’intentar resguardar tot el possible per intentar poder fer la pròxima campanya amb les millors condicions”. Segons Ferré, després de l’experiència d’enguany “cal estar preparats” i no descarta aplicar en un futur plans de contingència i “analitzar quines millores podem aplicar i de quina manera podem distribuir l’aigua de la millor forma possible”.

La Comunitat de l’Esquerra, per la seva banda, ja ha fet arribar la seva planificació hivernal a la CHE, amb l’objectiu de garantir la dotació del CAT i les necessitats del regadiu, tant per a la zona d’horta del Baix Ebre (Tivenys, Bítem, Tortosa i Campredó) com per al colmateig dels regants del Delta. La previsió inicial passa per continuar fent talls intermitents en el reg i utilitzar un 40% de la concessió. “L’objectiu a curt termini és seguir estalviant aigua amb l’expectativa que puguen millorar de les reserves hídriques a la conca”, ha dit el president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants de l’Esquerra, Javier Casanova. De cara a la pròxima campanya, Casanova confia no haver de patir restriccions tan severes d’aigua, però en cas que es repetís el mateix escenari, “tenim la inversió feta i la estratègia dissenyada per a afrontar la situació; només ens caldria millorar aspectes de gestió”, ha assegurat. A llarg termini, Casanova ha explicat que caldrà treballar en una millora del sanejament i drenatge de les terres per reduir la salinitat del sòl.