El Parlament ha avalat aquest dimecres el decret del Govern que regula els pisos turístics amb els vots a favor d’ERC, PSC, comuns i CUP. En canvi, Junts, Cs, Vox i PPC hi han votat en contra. I la cambra catalana també ha aprovat que es tramiti com a projecte de llei per poder fer modificacions. Serà en aquest tràmit parlamentari quan PSC i ERC s’han compromès a introduir canvis.

ERC i PSC han acordat modificar la regulació dels pisos turístics per tal que siguin els ajuntaments els qui decideixin si estableixen un topall o no. I reduir de 262 a 140 els municipis on s’aplicarà la nova llicència necessària per tenir un HUT. La consellera de Territori, Ester Capella, ha admès que no li agraden alguns dels canvis pactats amb el PSC perquè es deixen les “portes obertes” als municipis. I ha avisat que treballarà “en un futur” perquè el decret “torni a allà on no hauria d’haver sortit mai”. Unes paraules que no han agradat al diputat del PSC Òscar Ordeig, que ha recordat que els acords s’han de “respectar”.

La consellera de Política Territorial, Ester Capella, ha defensat que el Parlament torna a ser “pioner” i avança en la garantia del dret a l’habitatge. Però també ha admès que al Govern no li agraden algunes de les modificacions pactades amb el PSC. Segons ha dit, deixen les “portes obertes” als ajuntaments perquè facin la seva regulació “en virtut de la suposada autonomia municipal”. En aquest sentit, ha assegurat que treballaran “en un futur” perquè el decret  “torni d’allà on no hauria d’haver sortit mai”.

Per la seva banda, Ordeig ha replicat a la consellera que s’han de “defensar i respectar” els acords. “Hem cedit i hem acordat. És un bon acord i el defensarem. Va en la línia de donar autonomia als ajuntaments. No podem uniformitzar Catalunya perquè el Pirineu no pot ser igual de regulat que Barcelona”, ha afirmat.

El diputat de Junts Joan Canadell ha lamentat que avui no és un bon dia per al sector dels pisos turístics, en referència al decret aprovat. I ha carregat contra el PSC per tornar actuar com a “salvador”. “El salvador els salvarà de l’enèsim desastre polític. Però qui ho pagarà? El sector, els municipis i els milers de propietaris d’una segona residència”, ha afegit en referència als socialistes.

S’elimina el topall als HUT

Segons l’acord entre ERC i PSC, s’eliminarà el topall que preveu el decret de 10 habitatges d’ús turístic per 100 habitants i es deixa “que siguin els ajuntaments els que decideixin sobre la necessitat d’establir o no un topall, d’acord amb la seva realitat”.

Una altra modificació és que el nou règim de llicència prèvia sigui obligatori als 140 municipis on actualment es considera que hi ha un mercat tens d’habitatge. El decret avalat avui, en canvi, estableix que s’ha d’aplicar a 262 municipis catalans, que són els que tenen una ràtio de pisos turístics de més de 5 per cada 100 habitants.

Fonts del Govern asseguren que reduint la regulació a 140 municipis ja no és necessari que hi hagi un topall  ja que en aquests 140 que tenen un mercat tens d’habitatge, a la pràctica, ja no hi podran haver nous pisos turístics perquè primer s’hauran de garantir les necessitats de la població amb habitatge permanent. Segons aquestes mateixes fonts, el topall estava més pensat pels municipis que estaven regulats al decret però que en quedaran fora amb l’acord.

El pacte entre PSC i ERC manté que la durada de les noves llicències sigui de 5 anys i afegeix que la pròrroga serà “automàtica” sempre que el planejament urbanístic ho permeti. També manté que els propietaris de pisos turístics ja existents tindran 5 anys per demanar la nova llicència i aclareix que “s’estableix a efectes compensatoris només pel supòsit que el nou planejament no permeti aquest ús”.

El text pactat preveu que els canvis s’aprovaran abans que acabi el març a través de la tramitació del decret com a projecte de llei. I els socialistes també han introduït a l’acord que s’estudiï la possibilitat d’aplicar per a tots els ajuntaments un recàrrec a l’impost de pisos turístics en la mateixa línia del que ja hi ha a Barcelona. Una modificació que s’hauria d’introduir a través de la llei d’acompanyament als pressupostos