L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) impartirà el grau d’ensenyaments artístics superiors de música fora de Barcelona. Ho farà a Tortosa, al conservatori de la Diputació de Tarragona, i juntament amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) oferiran una doble titulació per qui vulgui fer també el grau d’Educació Primària al Campus Terres de l’Ebre. La nova oferta formativa començarà el curs vinent amb les deu places. En quatre cursos hi haurà quaranta alumnes. Els estudis de l’ESMUC seran per a trompeta, trompa, trombó i tuba, per formar dos quintets de metalls. La consellera d’Ensenyament, Anna Simó, ha remarcat que és una aposta “estratègica” per la tradició musical i el potencial de l’Ebre, per “retenir i captar” talent.

Amb el nou itinerari que proposen l’ESMUC i la URV, els alumnes que ho vulguin podran assolir a les Terres de l’Ebre la doble titulació del grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música i del grau en Educació Primària. La nova oferta formativa es farà en col·laboració amb l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa, on es faran els estudis musicals.

És la primera vegada que es podrà estudiar a l’ESMUC, el centre d’ensenyaments artístics superiors de música de grau i màster de la Generalitat, fora de la seu a Barcelona. Que s’hagi escollit les Terres de l’Ebre respon a la idiosincràsia musical d’aquest territori. “No és casual ni un caprici. Ho fem perquè hi ha talent i una tradició artística molt rica”, ha defensat la consellera Simó.

La trentena de bandes de música escampades a les quatre comarques, la voluntat de preservació de l’herència cultural d’arrel tradicional, des de la jota a les rondalles, així com les vint-i-set escoles de música autoritzades i els tres centres de grau professional són “dades” que defensen soles aquesta “decisió estratègica”. “Per què a l’Ebre? És evident”, ha sentenciat la cap d’Educació.

Noves oportunitats per al talent

En la presentació aquest divendres a Tortosa també hi ha assistit el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Enric Adell i el rector de la URV, Josep Pallarès. Tots han assenyalat que la iniciativa obre “noves oportunitats” per a l’alumnat i per al professorat, i farà possible retenir i captar talent en l’àmbit musical, formar intèrprets d’alt nivell i docents amb coneixements d’excel·lència.

Estudis europeïtzats

Pallarès ha defensat que la nova proposta educativa comença a corregir “una anomalia” respecte a Europa en l’estudi de la música a la universitat. La URV té actualment 360 alumnes d’educació primària al campus Terres de l’Ebre, 220 dels quals ebrencs.

L’ESMUC ampliarà la seva oferta en deu places a l’Ebre – es preveu tenir una quarantena d’alumnes en els pròxims quatre cursos -. Per accedir a l’itinerari de primària i del superior de música, els aspirants hauran de superar les proves d’accés a l’ESMUC (que es fan al maig) i a la URV (les proves d’accés a la universitat i les proves d’aptitud personal).

El rector de la Universitat Rovira i Virgili s’ha mostrat convençut que la psoposta es consolidarà “perquè és una bona idea i és una necessitat i una oportunitat”. “Té tots els elements perquè sigui un èxit”, ha dit. També Adell ha assegurat que s’ha assolit “una fita històrica” per a un territori amb molta cultura i tradició de bandes de música, uan iniciativa que torna a posar “a les Terres de l’Ebre al centre del país”.

Grupals a Barcelona

Aquesta nova doble titulació permetrà a l’alumnat desplegar les seves competències interpretatives, a la vegada que contribuirà a assolir les competències pedagògiques. Els estudiants faran tota la formació a Tortosa i desenvoluparan les matèries orquestrals i de grans conjunts a Barcelona.

L’ESMUC ja desenvolupa una altra doble titulació, en aquest cas en conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya i el grau en Matemàtiques.