La Carnisseria del Paulo de Camarles s’ha endut el primer premi en la categoria de Millor  Botifarra d’Ou Tradicional durant la 9a edició del Concurs de Botifarra d’Ou Artesana, antesala de  Dijous Gras i la setmana de Carnestoltes. Glòria Curto, quinta generació de la carnisseria, ha  presentat una botifarra d’ou “elaborada amb productes de qualitat que segueix la recepta familiar que em  va ensenyar el meu pare i que amb els anys hem anat millorant sense perdre la seva  essència inicial.” A més, Curto afegeix “És molt il·lusionant guanyar aquest concurs perquè és un  reconeixement a la feina ben feta. Estic molt orgullosa de tot el que hem fet des que es va obrir la  botiga el 1910″

A la Carnisseria del Paulo produeixen els seus elaborats i embotits artesanalment amb les tecnologies  més actuals però seguint les receptes tradicionals dels seus antecessors. Segons Glòria Curto, “La  nostra ideologia consisteix a conservar el tracte personalitzat al client i garantir sempre la màxima  qualitat de producte, amb les millors carns pels nostres elaborats i aconseguint un sabor que et  transporta anys enrere.” 

Per altre costat, Sabors amb Origen de Mòra d’Ebre ha obtingut el segon premi en la categoria  de Millor Botifarra d’Ou Singular. Els germans Manel i Joan Martín han presentat una botifarra d’ou  de clotxa, un menjar tradicional de la comarca de la Ribera d’Ebre que consisteix en una mena  d’entrepà fet amb un pa rodó buidat parcialment de molla i omplert principalment d’arengades i  cebes, tomates i alls escalivats. “La clotxa és un plat típic que menjaven els pagesos quan anaven al  tros a treballar. Aquesta botifarra d’ou vol ser un homenatge a la feina que ells fan cada dia i a la  gastronomia de la nostra terra”. 

En la categoria de Millor Botifarra d’Ou Singular, el guanyador ha estat Xavier Alemany de Xarcuteria  Alemany de Girona. Alemany ha presentat una botifarra d’ou amb salsafí de Girona i carxofa. 

EL CONCURS 

El Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana, impulsat per la Confraria del Gras i el Magre i la  Fundació Oficis de la Carn i amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers– Xarcuters, és un certamen que vol reforçar el valors dels productes artesanals i del comerç de  proximitat i a més, millorar la qualitat d’uns dels productes tradicionals procedents del receptari  popular. 

En aquesta novena edició s’han presentat un total de 34 botifarres a la categoria “Millor  Botifarra d’Ou Artesana Tradicional”, i 25 botifarres a la categoria de “Millor Botifarra d’Ou  Artesana Singular” de 40 elaboradors de 20 comarques de Catalunya. Aquesta varietat de territoris  demostra que “durant les nou edicions s’ha aconseguit que la botifarra d’ou s’hagi anat  consolidant com una icona gastronòmica del Carnaval fins i tot en zones on no hi havia  tanta tradició” remarca Pròsper Puig, president de la Fundació Oficis de la Carn.

DINÀMICA DEL CONCURS 

D’acord amb les bases del concurs i per a cada una de les tres categories a la qual optaven a premi,  els Carnissers – Xarcuters han aportat 1,5 quilos del seu producte a la seu de la Fundació dels Oficis  de la Carn per ser avaluades pel jurat en un tast obert celebrat el dia 31 de gener amb l’objectiu  d’escollir els guardonats. 

El jurat, format per experts mestres xarcuters, professionals en embotits i en gastronomia, ha valorat  els productes pel seu aspecte extern i intern, la textura, els atributs organolèptics i de qualitat, a  més del gust i l’aroma. En aquesta novena edició, el jurat ha estat format per: Pròsper Puig, Mestre  artesà cansalader-xarcuter i gran Mestre de la Confraria del Gras i Magre; Jacint Arnau, Llicenciat en  ciències químiques i doctor en veterinària, especialista en productes carnis; Victòria Esteban, Mestra 

artesana cansaladera-xarcutera, membre del patronat de la Fundació Oficis de la Carn; Júlia  Gamissans, periodista, publicitària i xef, especialitzada en temàtiques socials i crítiques  gastronòmiques; Teresa Colell, Dinamitzadora del Pla estratègic de l’alimentació a Catalunya; Pep  Nogué, Cuiner i Director gastronòmic del Culinary Institute of Barcelona; Ramon Roset, Sommelier  especialitzat en vins i formatges, director dels premis Vinari i subdirector de la revista digital  Vadegust.cat; Salvador Garcia Arbós, Periodista, gastrònom i escriptor; Francesc Reina, Mestre  artesà cansalader-xarcuter, professor de l’Escola de la Carn; Judit Càlix, periodista i directora de la  revista Cuina; Eva Santiago, Cap de sala del Restaurant 15 Ous de les Preses; Enric Coderch, Director  del programa de xef d’alta cuina del Culinary Institute of Barcelona; Núria May, Cuinera i tecnòloga  dels aliments, dinamitzadora del teixit gastronòmic i d’agroproductors locals d’Osona; Xevi Codina,  Artesà cansalader-xarcuter, guanyador botifarra d’ou tradicional 2023; Ramón Hernando, Artesà  cansalader-xarcuter, guanyador botifarra d’ou singular 2023, Valentí Fàbregas, Mestre artesà  cansalader-xarcuter, guanyador farcit carnaval 2023. Ha actuat com a secretari, amb veu i sense  vot, Josep Dolcet, Director de l’Escola de la Carn. 

Durant el tas de deliberació s’han fet dues rondes de tast per les categories de Millor Botifarra d’Ou  Artesana Tradicional i Millor Botifarra d’Ou Artesana Singular. Els experts, un cop tastats els  productes, els han puntuat. De les dues categories els 6 productes amb major puntuació han passat a la ronda final, en la que s’han escollit els premiats per cada categoria de botifarra d’ou (un  guanyador, un segon premi i tres mencions especials. 

Josep Dolcet, secretari del jurat, remarca que “les botifarres d’ou presentades han assolit un  nivell de consolidació qualitatiu i pel que fa a les singulars, és notable el treball fet en  molts dels casos, representant una evolució significativa en la imaginació i la recerca de  nous sabors.” 

CONFRARIA DEL GRAS I MAGRE  

La Confraria del Gras i Magre és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 2005 en el marc de  la Fundació Oficis de la Carn. En aquest hi participen mestres artesans carnissers, cansaladers i  xarcuters de Catalunya, fins a arribar a un total de més d’un centenar d’associats que defensen i  difonen les millors carns i els seus elaborats de la nostra terra, així com la seva qualitat, el valor  nutritiu i la seva identitat social i cultural.