El cap del servei provincial de Costes, Antoni Espanya, ha avançat aquest dilluns en una entrevista a Delta.cat la visita, programada en un principi per aquest dijous, a les Terres de l’Ebre de la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera. Serà una reedició de la duta a terme el febrer de l’any passat a Sant Jaume d’Enveja, i l’agenda contempla amb reunió bilateral amb el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, així com amb la Taula de Consens, alcaldes i regants. Una convocatòria que vol també donar compliment a la moció presentada per Junts per Catalunya a la cambra baixa a finals d’este mes de febrer i aprovada amb una ampla majoria, i que permetrà Ribera exposar quines seran les actuacions immediates que es duran a terme al Delta sense necessitat d’esperar l’aprovació del Pla de Protecció del Delta.
En aquest sentit, Espanya reconeixia que “és possible” un allargament del termini d’elaboració del document. La raó cal buscar-la en les conclusions de “les tramitacions ambientals” efectuades amb totes les administracions i entitats implicades. Una bona part d’elles han apuntat, “amb raó”, que el problema de “regressió i subsidència del Delta és derivat de la retenció de sediments als embassaments. L’estudi que nosaltres vam encarregar se cenyia exclusivament al Delta i, per tant, caldrà ampliar l’àmbit de treball a la Conca de l’Ebre”. És per aquest nou enfocament que, “segurament, hi haurà un retard sobre les previsions inicials”, admetia.
El ‘deslinde’ de Deltebre
Espanya també ha volgut precisar l’abast de la moció de Junts aprovada al Congrés. I recordava que la literalitat del text demanava “estudiar la suspensió” del procés d’atermenament. “No deia suspendre”, ha precisat, lamentant les veus que ja donaven per fet l’anul·lació dels expedients i que “després acaben generant frustració. Ara per ara els expedients no estan aturats”, assegurava. “És cert que -el Tribunal Suprem- va anular el Reial Decret” que regulava la normativa per al ‘deslinde’. “Però això -advertia- va comportar que quedi vigent l’anterior que hi havia, que permet continuar amb la seva tramitació” sempre i quan s’apliquin modificacions tècniques. “Dels cinc expedients jo diria que quatre no tenen pràcticament cap problema. L’únic que ha generat una certa polèmica és el del terme municipal de Deltebre. El compromís de la ministra és que no s’aprovarien les revisions dels ‘deslindes’ fins que el Pla de Protecció estigués aprovat. L’expedient de revisió dels ‘deslindes’ de Deltebre es va iniciar el setembre passat, i tenen dos anys per resoldre’s. Jo crec que hi ha marge suficient perquè es pugui aprovar el Pla de Protecció i complir amb el compromís de la ministra amb l’alcalde de Deltebre”.
Ara bé, Espanya ha deixat clar que, pel que fa a la resta d’expedients, “un està tancat al cent per cent, i un altre, corresponent a l’Ampolla, pràcticament tancat. Ens en quedarien dos en tramitació, el de la Badia dels Alfacs i el tram fluvial d’Amposta a Sant Jaume per la lla de Buda”.