Protecció Civil de la Generalitat i l’empresa Amiblu Pipes Spain han organitzat aquest matí un simulacre d’accident químic a les instal·lacions que l’empresa té al polígon industrial Passeig Venta Nova de Camarles. L’empresa es dedica al disseny i subministrament de tubs i accessoris de Polièster Reforçat amb Fibra de Vidre (PRFV) de gran diàmetre per al transport d’aigua potable i residual, regadiu i sector industrial.
El simulacre ha consistit en un accident durant les tasques de manteniment a la zona dels dipòsits exteriors, generant-se una petita explosió i incendi, amb trencament del dipòsit de resina d’estirè i un vessament de 20 tones de producte.
L’accident ha obligat a activar el Pla d’Autoprotecció (PAU) de la instal·lació i l’emergència del Pla especial d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT).
Com a conseqüència de l’accident s’han vist afectades 4 persones, de les quals 1 ha resultat ferit crític i traslladat; i 3 han resultat ferits lleus i donats d’alta in situ. La resta de personal no essencial ha estat evacuat fins a zona segura.
En rebre l’avís de l’accident, l’empresa ha realitzat una primera comunicació al telèfon d’emergències 112, facilitant tota la informació sobre l’accident i l’afectació a persones; i tot seguit ha fet la trucada al CECAT de Protecció Civil per transmetre les mateixes dades o complementar-les. Així mateix, ha informat de l’activació del PAU i de les accions dutes a terme pels equips d’actuació del pla d’autoprotecció (equips d’intervenció, d’evacuació i confinament, etc.).
Un cop rebut l’avís s’ha procedit a l’activació dels diferents plans d’emergència i els seus efectius:
- Pla d’autoprotecció de l’empresa
- Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT)
- Pla d’Actuació Municipal de Camarles
Els objectius generals del simulacre han estat principalment la coordinació, comunicació i traspàs d’informació entre els diferents grups actuants. A més d’aquest objectiu global també s’han fixat objectius relacionats amb aspectes concrets de la gestió de l’emergència i de l’escenari definit.
Participants al simulacre
Els equips d’intervenció de l’empresa Amiblu Pipes Spain han iniciat les tasques per controlar l’emergència, i s’han integrat al Grup d’Intervenció quan aquests han arribat al lloc. L’activitat ha activat el seu PAU i ha realitzat també els avisos externs corresponents (112 i CECAT), mantenint un flux continu d’informació.
Per part de l’empresa han participat al simulacre el cap de l’emergència; el cap d’intervenció, l’equip d’evacuació i confinament, i l’equip de primers auxilis.
Els Bombers de la Generalitat han participat al simulacre amb 4 vehicles d’aigua, 1 unitat de comandament mitjana, una quinzena d’efectius professionals i voluntaris dels parcs d’Amposta, l’Ametlla de Mar, Batea, Benifallet i Flix; dos comandaments Echo i Delta; un Tècnic Especialista Operador de Control (TEOC) i el suport del responsable de guàrdia del Grup d’Incidents Tecnològics (GRIT).
Durant el simulacre, s’han dut a terme les intervencions que es farien en un cas real: rescat i salvament de víctimes, evacuació de tot el personal a zona segura, extinció de l’incendi i control del vessament.
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat l’encarregat d’oferir assistència sanitària a les 4 persones afectades per l’explosió ambposterior incendi i vessament de resina d’estirè en el Simulacre de l’empresa Amiblu Pipes Spain. Hi ha intervingut amb 14 professionals i un total de 7 unitats, entre elles: 1 Unitat de Suport Vital Avançat (SVA), 2 Unitats de Suport Vital Bàsic (SVB), 1 unitat de logística, 1 Unitat d’Intervenció i Suport (UIS) i 1 Comandament.
El SEM ha rebut l’alerta a través del 112, moment en que s’han activat diverses unitats. Quan la primera ambulància ha arribat al lloc, ha ampliat informació de la situació a la Central de Coordinació Sanitària CECOS per tal d’activar el protocol d’Incident de Múltiples Afectats, dimensionant d’aquesta manera els efectius per fer front a l’incident, ha estat llavors quan juntament amb el Grup d’Intervenció i el Grup d’Ordre s’ha definit l’abordatge de l’incident des de la cèl·lula d’avaluació i seguidament des del Centre de Comandament Avançat(CCA) in situ, s’ha avaluat la situació i desenvolupant dels objectius de l’estratègia per a la resolució de l’emergència.
El SEM s’ha encarregat del muntatge de l’Àrea Sanitària Mòbil (ASM) d’es d’on s’ha fet el triatge avançat per ordenar la prioritat d’assistència i evacuació, diferenciant tres zones en funció de la gravetat del afectats. A continuació s’ha procedit a l’estabilització i aplicació del tractament als pacients per tal de poder procedir al trasllats dels mateixos al centre sanitari adient en funció de cada patologia.
Els Mossos d’Esquadra han mobilitzat un total de 10 efectius amb una patrulla de seguretat ciutadana, una patrulla de trànsit i un equip d’ordre públic ARRO. Les seves tasques han estat els talls de vies i control d’accessos, l’ordre públic i el confinament/desallotjament de persones en cas que fos necessari.
En el grup d’ordre també hi ha participat la Policia Local de Camarles amb dos efectius, també realitzant tasques de control d’accessos i avisos a la població.
L’Ajuntament de Camarles ha simulat l’activació del seu pla d’emergències municipal i la constitució del CECOPAL. Des d’aquest centre s’han fet les comunicacions pertinents als elements vulnerables afectats per la situació d’emergència, i s’ha establert comunicació amb el CECAT per informar de l’activació del PAM i per comunicar qualsevol informació.
Protecció Civil de la Generalitat ha participat en el simulacre amb 2 tècnics de l’Operativa Territorial de Protecció Civil i amb l’equip de guàrdia del CECAT ha fet el seguiment del simulacre.
Protecció Civil ha garantit la coordinació de les actuacions dels grups actuants i ha assegurat el flux d’informació constant entre el CCA i el CECAT. També ha donat suport institucional al municipi, a través del CECOPAL, i ha vetllat per tal que les persones afectades disposessin en tot moment de l’atenció social que poguessin requerir.