El govern municipal de l’Ajuntament de Camarles ha fet públic un comunicat en el que explicat la voluntat de l’empresa Ence d’instal·lar al municipi una planta de biogàs, més concretament, a la zona coneguda com Pla del Bif, prop del gasoducte on esfaria la injecció de biometà produït. Segons han explicat el consistori després de reunir-se amb l’empresa, la planta de biogàs seria exclusivament d’alperuix (sansa)  i “en cap cas s’utilitzarien purins, fems o altres residus que no siguin d’alperuix en el seu procés de producció”.

També han explicat que la construcció de la planta suposarà una inversió estimada d’uns 22 milions d’euros i la creació d’entre  15 i 20 llocs de treballs directes i entre uns 40 i 60 llocs de treballs indirectes amb prioritat per a les persones del municipi.

Segons els comunicat, l’únic que ha demanat l’empresa per ara és un certificat de compatibilitat urbanística de la finca i que ara haurà de tramitar la Llicència Ambiental Integrada, la qual ha d’atorgar la Generalitat de Catalunya i, més concretament, l’OGAU (Oficina de Gestió Ambiental Unificada), un tràmit que podria durar aproximadament dos anys.

A més, el govern municipal es compromet a transmetre tota la informació a la població i no descarta “realitzar una consulta popular si fos necessària” davant els dubtes i inquietuds que ha despertat el projecte. “ La voluntat del govern actual és mantenir informada a la població sobre els detalls del projecte i presentar la màxima transparència possible”.

 

Tot seguit poden llegir íntegrament tot el comunicat:

 

“Des de l’Equip de Govern fem aquest comunicat per aclarir els dubtes que s’han generat arrel de la possible implantació d’una planta de biogàs al nostre municipi. El passat mes de febrer, l’empresa Ence, mitjançant una agència del territori, va demanar una reunió amb l’alcalde per exposar la seva intenció de dur a terme un projecte de biogàs al municipi de Camarles. En aquesta reunió l’empresa va exposar el següent:

– La seva intenció és implantar una planta de biogàs al municipi de Camarles, més concretament, a la zona coneguda com Pla del Bif, degut a que és per on passa el tub del gas necessari per a la seva connexió i injecció del biometà produït a la seva instal·lació.

– La planta de biogàs seria exclusivament d’alperuix (més conegut al nostre territori com a sansa), residu sòlid que queda després d’extreure l’oli de les olives. En cap cas s’utilitzarien purins, fems o altres residus que no siguin d’alperuix en el seu procés de producció. Ni ara, ni en un futur, ja que no estaria construïda per a la utilització de cap altre tipus de residu.

– La planta generaria biometà, que s’injectaria directament al gasoducte reemplaçant el gas natural d’origen fòssil, a part de biofertilitzant orgànic pel·letitzat, registrat conforme a la normativa vigent i apte per al seu ús en agricultura ecològica i aigua depurada per al reg dels veïns i veïnes.

– El transport d’alperuix fins la planta seria en camions cisterna. Aquest trasllat es duria a terme durant els mesos que duri la producció d’olives, la resta del any no hi hauria circulació de camions. Per una altra banda, l’emmagatzematge i el tractament es realitzarien en instal·lacions hermètiques amb canalització a sistemes de filtració d’olors.

– La pròpia empresa es faria responsable de complir amb els requisits de les normes medioambientals revisades pel Departament de medi ambient de la Generalitat de Catalunya.

– La inversió estimada seria d’uns 22 milions d’euros aproximadament.

– Crearien entre 15 i 20 llocs de treballs directes i entre uns 40 i 60 llocs de treballsindirectes amb prioritat per a les persones del municipi.

– Instal·larien una planta fotovoltaica a les teulades i al sòl per al seu subministrament elèctric.

Un cop van exposar el que volien fer, la seva única petició a l’Ajuntament, en aquesta primera i única reunió, va ser que necessitaven el certificat de compatibilitat urbanística de la finca. Aquest certificat va lligat al plantejament urbanístic municipal aplicable.

Segons ens van informar, el següent pas que haurien de dur a terme seria aconseguir la Llicència Ambiental Integrada, la qual l’ha d’atorgar la Generalitat de Catalunya i, més concretament, l’OGAU (Oficina de Gestió Ambiental Unificada), tràmit que podria durar aproximadament dos anys. Per tant, aquesta empresa no està a l’espera de cap resposta per part de l’Ajuntament de Camarles.

Fins aquí, tota la informació que ens va aportar l’empresa i que nosaltres hem traslladat al grup local Omeda, al GEPEC (Grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans) i al grup de veïns i veïnes en contra de la planta que ens van sol·licitar una reunió.

D’altra banda, l’empresa Ence ha mostrat la seva disposició a reunir-se amb totes les parts per donar a conèixer el projecte de forma directa, mitjançant una reunió presencial que es realitzarà duran les pròximes setmanes.

Des de l’Ajuntament volem donar la confiança a la població de que estem compromesos amb el desenvolupament sostenible i del medi ambient. Es per això que hem contactat amb diverses empreses per buscar assessorament, tant de la part tècnica com de l’ambiental, sobre la instal·lació d’aquesta planta al municipi.

Quan disposem d’aquests estudis, transmetrem tota la informació a la població. Un cop tota la població estigui informada, no veiem cap inconvenient en realitzar una consulta popular si fos necessària.

La voluntat del govern actual és mantenir informada a la població sobre els detalls del projecte i presentar la màxima transparència possible. Moltes gràcies per la seva atenció i confiança.”