El restaurant de l’allotjament Deltaic de Deltebre ha entrat a formar part del col·lectiu Slow Food Catalunya durant la trobada anual dels cuiners i cuineres que formen part d’aquest moviment i que s’ha celebrat este dilluns a Sant Sadurní d’Anoia. La cita ha servit per a fer entrega del distintiu que els acredita com a membres de l’associació, i que ha estat presidida pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i apadrinada per la xef Carme Ruscalleda. Enguany, s’han sumat al grup vuit nous restaurants, un menjador escolar, i com a gran novetat, s’ha donat la benvinguda al paraigua Slow Food-Km0 a dues escoles d’hostaleria, l’Escola d’Hostaleria d’Osona (Tona) i l’Escola d’Hostaleria del Pallars (Sort). En total, són 53 restaurants, 25 menjadors escolars i 2 escoles de cuina els que han recollit avui les plaques en La Fassina de Can Guineu.

Slow Food és una associació eco-gastronòmica sense ànim de lucre, que neix per a fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Fundada a Itàlia l’any 1989, actualment es troba representada en 122 països diferents. A Catalunya, els cuiners Slow Food, a més, han impulsat el projecte Km0, creat l’any 2008, i que defineix i comprova l’assoliment de certs compromisos que assumeix el xef en relació amb la filosofia del bo, net i just.

Però, què vol dir ser Slow Food? Segons el seu Vademècum, “ser un restaurant Slow Food Catalunya vol dir cuinar plats de Km 0 en els quals prioritzar la pagesia propera i ecològica, emprar aliments de temporada, evitar l’ús de transgènics, recuperar varietats en vies d’extinció, posar en valor espècies autòctones, i cuinar peix capturat de forma sostenible”. De fet, ser Slow Food és “la manera de fer visible l’esforç i compromís per treballar amb producte ecològic, de proximitat i de temporada a través de la certificació i l’aval del segell Slow Food Catalunya”.

Els requisits per ser Slow Food són varis. Entre ells, ser avalat o proposat per algun dels membres. En cas de no tenir l’aval, durant els primers mesos, el nou membre tindrà un “padrí” per a rebre assessorament i acompanyament. També, s’ha de disposar d’un mínim de 6 o més plats Km0 a la carta (que han d’estar elaborats amb productes ecològics comprats directament a productors d’un radi inferior a 100 Km). També, s’ha de comprar de forma directa a un mínim de 8 productors locals que es trobin en un radi inferior a 100 Km. S’han de fer servir a les cuines productes protegits per l’Arca del Gust d’Slow Food. La carta de vins també ha de comptar amb una gran representació de vins locals. I s’ha de reduir al màxim la generació de residus i fomentar el reciclatge, així com apostar per l’ús d’energies renovables.

Des que un establiment demana “formar part del col·lectiu” poden passar entre 6 i 12 mesos, ja que s’ha de certificar i comprovar que es compleixen amb aquests requisits. El grup de “Sàpiens”, els més veterans de cada zona o regió, són els encarregats de fer aquest seguiment i de coordinar els adherits de la zona. Perquè, de fet, amb el temps, els restaurants han de tendir a ser Km 0 al 100%.