‘L’Espill’, l’últim film documental del cineasta de l’Ampolla, Mario Pons s’estrena esta setmana a Madrid, al Centre Cultural Llibreria Blanquerna (Carrer Alcalá, 44). Serà dimecres el 29 de Maig a les 19h de la tarda amb l’assistència del director del delta de l’Ebre, convidat per a la Delegació de Govern de la Generalitat a Madrid.

El film del cineasta ebrenc, ha estat reconegut en una vintena de festivals, amb reconeixements internacionals a Canadà, Argentina, Veneçuela, Suècia, Països Baixos o el Japó.  El 2023 el film es va estrenar també en catorze sales de cinema.

El film que té com a protagonista a l’Hilarie Arasa, nét d’una família de refugiats a França. ). Seixanta anys després de marxar, torna al seu poble natal per descobrir l’Espanya dels presos polítics i exiliats catalans en un viatge interior de tornada al Delta de l’Ebre, al llegat repressiu de la postguerra, però també al seu primer amor de joventut

En paraules de Francesc Talavera, crític de cinema: “El que em sembla més gran de “l’Espill” és la crítica sociopolítica que aconsegueix confrontant la represàlia contra el moviment independentista amb els deixos dictatorials. És conceptualment insòlit i d’una originalitat sensacional”.

Mario Pons ha explicat que amb ‘L’Espill’ “pugem a la capital del “reino de España” legitimats pel públic, en català, i defensant el republicanisme des del front de l’Ebre (…) pugem a Madrid per donar veu i imatge a les idees de la II República, les persones que van lluitar per la democràcia, dignificant el seu sofriment, el que mai va figurar al redactat de la present Constitució espanyola de 1977. 47 anys després, en la present conjuntura política, sirguem riu amunt per fer cinema, contribuint així, a sublimar els traumes enquistats de la Guerra Civil, la transició, amb una posició clara, antifeixista, ben ferma a l’hora de continuar denunciant els crims del franquisme i els seus codis encara vigents a la nostra societat”.