Amb el calendari de preinscripcions per a batxillerat i cicles de formació professional sobre la taula, al delta de l’Ebre s’ha evidenciat de nou la problemàtica a la qual s’enfronten els estudiants a l’hora de triar estudis fora del seu municipi de residència. Aquest és el cas de Deltebre, on en el seu institut, del 24 al 30 de maig, ha dut a terme les prescripcions. Actualment, el centre imparteix dos cicles de grau mitjà, un de gestió administrativa i un de construcció, que és únic a les Terres de l’Ebre.

Però hi ha molta oferta en el conjunt del territori i des de l’Institut de Deltebre encoratgen als seus alumnes a no quedar-se al municipi si les propostes formatives no són el que “ells volen” i aquí és quan s’evidencia la problemàtica existent pel que fa al transport públic que permeti la mobilitat dels estudiants. Anna Bertomeu, directora de l’Institut de Deltebre, en declaracions al Recapte de Delta.cat denuncia la contradicció que existeix entre la voluntat per part del departament d’Educació d’assolir cert equilibri territorial, i les deficitàries connexions en transport públic entre els municipis que ofereixen l’oferta formativa “és una demanda que fa anys que reclamem, al Consell Comarcal; l’Ajuntament i nosaltres, hem traslladat la demanda a Territori, que és qui ha de desenvolupar d’alguna manera la xarxa de comunicacions a les Terres de l’Ebre”.

Dels alumnes de l’Institut de Deltebre, Bertomeu destaca que un 50% es decideix per batxillerat i l’altre 50% per cicles formatius. I si els alumnes volen estudiar fora, això suposa que el jove o la jove “ha d’agafar el bus a les set del matí, o perdre un quart d’hora de classe”. D’altra banda, la falta d’una xarxa de transport públic adaptat als escolars comporta casos com el de l’Ametlla de Mar, en el que tot i tenir una gran demanda per al cicle formatiu de Gestió administrativa, no es cobreixen les places, perquè els alumnes del Perelló no tenen transport per anar-hi.
Per acabar, Bertomeu ha volgut remarcar que “inclòs es pot dir que l’hemisferi esquerre del Delta, està més mal comunicats que el dret”.