L’Associació Sediments ha comparegut com a acusació particular en les diligències prèvies obertes al jutjat d’instrucció número 1 de Falset en contra de la companyia elèctrica Endesa per un presumpte cas de delicte ambiental en la gestió dels embassaments del tram final de l’Ebre.

Fiscalia de Medi Ambient va decidir, precisament, traslladar el cas als tribunals després de la denúncia que li va presentar la mateixa entitat ara fa un any. Josep Joan, president de l’Associació Sediments indica que, sent acusació particular, els permetrà estar al dia sobre la gestió dels pantans: “Ara ens hem personat com a acusació particular, pel que fa a la denúncia de risc catastròfic i a la denúncia per delicte ambiental, que vam presentar a la fiscalia i pensem que tindrem informació de quin és l’estat en que es troben les preses“.

El president de l’Associació lamenta la inacció de les administracions del territori i acusa la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre de fer veure que actua per resoldre el problema. “Diuen que mobilitzaran el 10% dels sediments, però quan coneixes el tema i saps les tècniques que volen seguir, és ínfim el que volen fer amb els sediments dels embassaments. Ni estan proposant fer buidatges complets, ni estan assegurant ni proposant obrir els desaigües de fons de les preses ni estan proposant un bypass en cara i ulls i que s’allargui amb el temps”.

Argumenta Sediments que la gestió de les preses del tram final del riu, gestionades per la investigada Endesa, retenen la pràctica totalitat de les aportacions sòlides que transporta el cabal fluvial i que són essencials per garantir la continuïtat i la preservació del delta de l’Ebre.