El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha exhortat els arrossaires del delta de l’Ebre a “innovar” i efectuar “transferència tecnològica” per poder garantir la viabilitat de les seves explotacions. Durant l’acte de tancament de la vint-i-vuitena Jornada tècnica de l’arròs de l’IRTA i davant de 300 assistents, Ordeig ha posat èmfasi en aquests aspectes a l’hora de que els pagesos puguin generar valor afegit. També ha lloat la coordinació del sector al delta de l’Ebre a l’hora de treballar conjuntament per buscar solucions tecnològiques als reptes que plantegen el canvi climàtic o les plagues com el caragol maçana.

“Qui no innovi, qui no faci transferència tecnològica, qui no miri quines són les últimes tecnologies al món per poder-les aplicar i adaptar-nos als canvis que tenim difícilment podrà garantir la seva viabilitat i que la cadena de l’alimentació, de l’arròs es pugui dur a terme”, ha argumentat.

En aquest sentit, ha manifestat el compromís del Departament d’Agricultura per treballar “tots a l’una”, amb el sector i l’IRTA com a vector de captació i transferència de coneixement, per convertir el Delta en “una referència a la península i a Europa en competitivitat i innovacions en el conreu de l’arròs” amb jornades com la d’aquest dijous a l’Estació Experimental de l’Ebre.

El conseller ha apel·lat a “passar de la resignació i la queixa a assenyalar solucions de futur” per al sector agrari que aturin el despoblament, l’envelliment i l’empobriment de les zones rurals. “El que hem de fer és seure junts, fer les discussions que calgui fer, però posar solucions sobre la taula per al conjunt del territori i la ciutadania”, ha indicat.

“Volem que les produccions siguin viables, sostenibles, que hagi un bon preu de venda, una bona qualitat del producte, que fem projectes innovadors i hi ha un vector tecnològic importantíssim. Nosaltres presentarem solucions no per embolicar, enfrontar-nos i dividir la societat sinó per buscar el pragmatisme”, ha afegit Ordeig, qui ha situat la seva visita com una iniciativa per “conèixer la realitat” del sector.

En la vint-i-vuitena jornada organitzada per l’IRTA han pres part productors, tècnics, representants de cooperatives, comunitats de regants, professionals de centres de recerca, universitats i empreses productores -tant d’arròs, serveis com maquinària- del Delta però també de Valencia, Aragó, Navarra, Múrcia, Andalusia i Extremadura, així com també una delegació vinguda també de Portugal.

Han abordat l’estat dels treballs i estudis per desenvolupar varietats d’arròs que resisteixen l’augment de la salinitat del sòl relacionada amb la manca d’aigua. També la fertilització de conreus sostenible amb imatges via satèl·lit per detectar les necessitats nutricionals de cada camp.