El Govern mantindrà l’Estratègia Delta i seguirà implementant-la. Així ho ha anunciat el nou delegat a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell, que ha pres formalment el relleu del republicà Adam Tomàs aquest dimecres al migdia. “L’Estratègia Delta és correcta i la continuarem desplegant”, ha refermat. És la línia, ha remarcat, que el nou executiu vol marcar al territori sense trencar amb el llegat rebut. “No tenim cap intenció de tirar res enrere i modificar res, sinó que allò que tinguem treballat ho puguem aprofitar. Un dels problemes que hem tingut a les Terres de l’Ebre és que ens ha costat molt anar tots a l’una i ens ha impedit avançar més”, ha resumit. Gonell també s’ha compromès a “clarificar” el funcionament dels fons nuclears.

L’Estratègia Delta és un dels casos, segons Gonell, que exemplifiquen la política a seguir pel nou Govern a les Terres de l’Ebre, adoptant i adaptant el treball ja en marxa i consensuat amb els principals actors del territori. Presentada el 2022, inclou diferents accions encaminades a lluitar contra la regressió i subsidència de l’espai natural davant dels reptes que obre també el canvi climàtic.

“Segurament que amb el pas del temps potser hi haurà alguna cosa que es podrà millorar o avançar. Ho anirem veient”, ha abundat el nou delegat, tot recordant que es tracta d’una iniciativa que coneix i que va comptar el suport de bona part dels sectors afectats, com la Taula de Consens pel Delta, que ell mateix va presidir quan era alcalde socialista de Sant Jaume d’Enveja.

Com ha vingut succeint de forma cíclica durant les últimes dècades, la qüestió de l’aigua de l’Ebre podria tornar a passar per la taula del nou executiu. L’amenaça d’una possible interconnexió de xarxes encara no ha desaparegut, segons ha avisat reiteradament el moviment antitransvasament.

Gonell assegura no tenir dubtes al voltant de la qüestió de l’aigua. “Tots ens coneixem prou bé, el meu recorregut com alcalde i el d’abans. Les persones no canviem per canviar de lloc. Aquests temes els tinc molt clars. No se si tothom els té”, ha declarat. “Confio que el Govern també: hem tingut debats de vegades i tot això tothom ho té molt coll avall”, ha afegit.

Les prioritats que, assegura, s’ha marcat el nou Govern al territori passen per la “millora dels serveis públics bàsics”. Salut, educació i seguretat, ha citat concretament. També la qüestió de les infraestructures. “Hem d’anar mirant el que tenim”, ha insistit, assumint la necessitat d’aprofitar el treball que ja està fet.

“Penso que estem en un moment bo i ple d’oportunitats: fons Next Generation, de transició nuclear. Podem parlar de temes molt consensuats en l’àmbit del territori. Poder posar en marxar en tot allò que està avançat i preparat, treballant tots junts per aquestes millores. El territori té molt clar el que ens fa falta i necessitem”, ha subratllat, fent una crida a treballar “des de l’acord i del consens” per “no perdre oportunitats”.

En aquest sentit, ha manifestat també la seva voluntat de “clarificar” i “dinamitzar” el seu funcionament, garantint que les convocatòries siguin ràpides i accessibles per als interessats o possibles beneficiaris. “No hi ha tantes discrepàncies i diferències. Potser en van haver al moment d’establir percentatges però a l’hora de repartir-los no ha d’haver problema. És bàsic que tinguem tots al cap la finalitat dels fons: generar economia i ocupació. Per aquest camí hem d’anar. No serà tan difícil”, ha aventurat.