Gairebé la meitat del centenar llarg de municipis que han fet una auditoria hidràulica en els últims mesos perden més d’un 20% de l’aigua que entra a la xarxa a causa de fuites, trencament de canonades, desbordaments de dipòsits i similars. Aquestes pèrdues d’aigua no només són a nivell municipi sinó que, a la fi, llocs com el Parc Natural del Delta es veu també afectat. La pèrdua de tant de litres dificulta el control de l’aigua que fan des de l’entitat per a la conservació del parc. Ho explica Imma Juan, responsable d’ús públic del Parc Natural: “Sabem que hi ha moltes fugues en la xarxa de clavegueram, d’aigua potable, de les poblacions. Gestionar totes aquestes fugues condiciona que són molts els litres d’aigua que es perden. I a nivell parc natural, la capacitat que podem tenir és la de controlar com desviem l’aigua d’un lloc a un altre o de racionalitzar-la, de maniobrar l’aigua en funció de les necessitats que té cada espai”.

Les condicions de sequera tampoc ajuden. Així, des del Parc Natural del Delta insten a una major conscienciació per una més ràpida adaptació a la situació actual i a la gestió dels recursos. “Hem d’estar disposats a conscienciar-nos perquè tenim una situació què sí o sí ens hem d’adaptar”.

La responsable d’ús públic del Parc Natural del Delta de l’Ebre assegura que, ara de cara l’hivern, hi ha 22.000 hectàrees que es queden seques, sense aigua, i que, amb més litres, la gestió de la fauna que hi habita seria més senzilla.