Aquests dies s’ha iniciat a Deltebre el macroestudi Cohort IMPaCT, un projecte d’àmbit estatal a través del qual es vol comprendre millor l’origen de les principals malalties i ajudar així a prevenir-les i tractar-les, aplicant tècniques de medicina personalitzada i de precisió. Per aconseguir-ho, durant els propers vint anys es durà a terme un exhaustiu estudi de salut en una mostra representativa de la població. Ho explica Miriam Mulet, tècnica d’Investigació de l’estudi i membre d’IMPACT:
La mostra de l’estudi inclou persones d’entre 16 i 79 anys a qui des del centre d’atenció primària (CAP) des d’on es coordina la investigació se’ls trucarà per demanar-los si hi volen participar.
El seguiment dels participants es farà recopilant informació sobre el seus hàbits de vida i el seu estat de salut, a través de la realització de qüestionaris, exploracions físiques i proves fisiològiques i de l’anàlisi de biomarcadors, que es duran a terme al mateix CAP.
A les Terres de l’Ebre, l’estudi abastarà una àrea poblada per 37.201 persones que viuen als municipis de Deltebre, l’Ametlla de Mar, l’Aldea, l’Ampolla, Camarles i el Perelló a la comarca del Baix Ebre, i Sant Jaume d’Enveja, al Montsià. D’aquesta població se seleccionarà una mostra representativa de 4.000 persones.