La I Trobada Internacional de l’Arròs ha servit enguany també de paraigua a la XVIII Jornada Tècnica de l’Arròs que ha tingut lloc aquest dimecres a les instal·lacions d’Arrossaires del delta de l’Ebre. La presència de la delegació llatinoamericana ha servit per intentar trobar sinergies d’actuació.
El caragol maçana a Amèrica Llatina
Així, els pagesos ebrencs han preguntat al responsable del FLAR, com han combatut allí la plaga del caragol maçana. “Fa cinc anys es va considerar com a plaga important a Equador o Perú, però ara no està considerada com a d’alt risc només en situacions molt puntuals. Les mesures agronòmiques és una solució: disposar de terres anivellades per eixugar fa disminuir les poblacions”, ha respost, tot recordant que cal prendre les mesures sobre la base dels resultats dels estudis sobre el terreny i sense excloure l’ús d’altres tècniques.
Des de l’IRTA, Català ha volgut posar en valor la necessitat de fomentar la recerca a l’hora de fer front a les amenaces derivades del canvi climàtic, amb temperatures més altes i menys disponibilitat d’aigua.
“Som molts conscients que hem d’estar preparats i hi ha moltes formes: desenvolupar varietats amb cicles més curts, adaptades a condicions d’estrès hídric o optimitzar processos de reg, fer un millor ús de l’aigua que tenim”, ha apuntat la investigadora del Programa Cultius Extensius Sostenibles. Durant la jornada s’han abordat també els resultats actualitzats dels experiments de captura de carboni, les novetats en matèria de sanitat vegetal o fertilització sostenible.
També el Ministeri d’Agricultura ha presentat un balanç econòmic de les zones productores arreu de l’Estat. Unes dades que han confirmat que, des dels anys de la pandèmia, 2021-2022, Espanya ha deixat de ser un exportador net a un importador net d’arròs, especialment arran dels impactes negatius del clima en la producció en algunes zones -la producció, que va arribar a ser prop de les 750.000 tones el 2020, ha arribat a caure a la meitat fa dues campanyes-.