El festival Deltebre Dansa commemora dues dècades d’arts escèniques mentre reivindica l’entorn i la connexió humana, dos elements que l’organització assenyala que els diferencia d’altres certàmens. La programació d’enguany, amb una vintena d’espectacles i tallers, aplega més de 200 artistes d’arreu del món. “La gent té ganes de reconnectar amb les persones i la natura”, ha afirmat el director i fundador de Deltebre Dansa, Roberto Olivan. El festival combina una vessant professional i la voluntat d’aparador per a tots els públics de les tendències actuals de dansa contemporània. En aquest sentit, una quarantena de ballarins i veïns de Deltebre estrenaran aquesta nit una obra comunitària sobre la trajectòria històrica del festival.
Amb vint anys a l’esquena, l’organització de Deltebre Dansa treu pit d’haver-se convertit en un referent internacional per al sector de l’art contemporani. A tall de celebració, enguany s’ha optat per una programació que recorda els inicis, amb professionals que han estat presents en diverses edicions. Alhora, també s’ha donat pes al talent emergent per compartir les seves creacions. Es tracta de ‘Showcase Deltebre Dansa: Emerging Voices Dance’, una mostra de peces de deu minuts creades pels participants i preseleccionades per la direcció del festival. Amb tot, el director i fundador del festival, Roberto Olivan, ha insistit en la possibilitat que ofereix Deltebre Dansa per reconnectar, tant amb les persones com amb la natura. “La generositat típica de la gent de les Terres de l’Ebre, barrejat amb el prestigi de la dansa és el que ens caracteritza, és fabulós i únic”, ha explicat a l’ACN.
Combinació entre públic i professionals
La interacció entre el públic, els veïns de Deltebre i els ballarins vinguts d’arreu del món és una de les peces clau del festival. La carpa principal de Deltebre acollirà aquest diumenge a la nit l’estrena de l’obra comunitària on participen una quarantena de persones, d’entre 8 i 71 anys. Una de les altres particularitats de l’acció artística és la inclusivitat de la proposta, que coopera amb entitats dedicades a persones en risc d’exclusió social i amb capacitats diverses.
El projecte, impulsat per Erick Jiménez, Thomas Guiraud i Roberto Magro, s’ha gestat durant una setmana i gira al voltant del creixement que ha viscut tant el festival com la visió de les arts escèniques a la zona. “Hi ha una barreja de generacions, de cossos i de diversitat que fan un traspàs en el temps. La creació tracta enguany del pas del temps i la qualitat de vida que han guanyat aquestes persones”, ha assenyalat la coordinadora d’estadis d’iniciació del Deltebre Dansa Rocío Gisbert.
Aquesta no ha estat l’única proposta que ha convidat els veïns a participar de forma activa en l’art; com és habitual, la finca de la Barraca d’en Salvador, a tocar del nucli de Deltebre, ha estat testimoni de la improvisació entre arrossars. En aquesta ocasió, una trentena de ballarins s’han deixat portar per les sensacions i la música mentre experimentaven amb el moviment del cos. A través d’una experiència “regenerativa”, s’ha fusionat la dansa, la cultura, la creativitat i la natura en un mateix espai.
La vintena edició del Deltebre Dansa s’allargarà fins al 20 de juliol, després d’aplegar més de 200 artistes de 50 nacionalitats i reunir els millors professors i referents de la dansa contemporània internacional durant dues setmanes.