El mes de setembre arriba carregat de tradició agrícola i de colors de tardor. Els arrossars del Delta de l’Ebre, les hortes i les finques de cítrics de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona esdevenen protagonistes del projecte “12 mesos, 12 paisatges”, vinculat a Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
En aquesta època comença la collita de l’arròs, símbol del paisatge català i ingredient essencial de la cuina del país. Les varietats montsianell, bomba, tebre o gleva són la base de plats tan emblemàtics com els arrossos caldosos, mariners o d’interior. Paral·lelament, l’horta de tardor ofereix productes com carbasses, moniatos, cols o bledes, mentre que els primers cítrics ja maduren a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Destaquen les clementines amb IGP Terres de l’Ebre, reconegudes per la seva qualitat gustativa i alt percentatge de suc.
La celebració de la sega i l’arribada dels nous fruits s’acompanyen d’un ampli calendari festiu i gastronòmic. Destaquen la Ruta de la Sega al Delta de l’Ebre (del 5 de setembre al 5 d’octubre), la Festa de la Sega de l’Arròs a la Ràpita i a Sant Jaume d’Enveja (7 de setembre), les Festes Tradicionals de l’Arròs de Deltebre (14 de setembre), o la XXIV Festa de la Sega de l’Ampolla (21 de setembre).
Altres cites del mes inclouen la Fira de la Mel Ecològica i Artesania del Montseny (14 de setembre), la Fira Agrària de Sant Miquel a Lleida (del 26 al 29 de setembre) i diverses activitats gastronòmiques i culturals arreu del territori, com la Lliga del porc i la forquilla, que enguany celebra la seva final a Lleida el 28 de setembre.