El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’ha mostrat obert a buscar una solució consensuada per evitar el tancament del Canal de l’Esquerra de l’Ebre durant tot l’hivern. Esta va ser una decisió que va prendre la junta extraordinària de la Comunitat de Regants la setmana passada per l’elevat cost que produïx haver-lo de deixar obert entre els mesos de novembre i abril.
Tot i això, esta decisió podria tindre diverses conseqüències mediambientals. D’una banda, afectaria les espècies que s’alimenten als camps d’arròs. I de l’altra, arribaria menys aigua dolça a les llacunes i a la badia del Fangar. “Com més aigua dolça millor i quan més voltes dona millor”, ha explicat el director territorial d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez.
Per esta importància, aposten per buscar solucions més enllà d’una partida econòmica directa: “El més intel·ligent seria generar infraestructures de sostenibilitat, que esta despesa cada vegada sigui més baixa“. El President de la Junta Gestora del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Dani Forcadell, s’ha manifestat en la mateixa línia: “Comprenem des de la Junta Rectora perfectament les posicions que té la Comunitat de Regants de l’Esquerra i a partir d’aquí és desencallar-ho i treballar-ho“.
Des de les entitats conservacionistes s’han mostrat preocupats per les conseqüències que podria tindre esta decisió: “Tenint en compte que el Delta estaria gairebé nou mesos sec, això provocaria afectacions quant a la biodiversitat associada directament als arrossars. Però, a més, si no hi ha aigua dolça que entra a les llacunes i a les badies, això afectaria les activitats econòmiques que es desenvolupen en estos hàbitats“, ha assegurat Sofia Rivaes, la representat de SEO/Birdlife al delta de l’Ebre.
Rivaes, a més, aposta perquè si la Generalitat aporta fons, hauria d’entrar a gestionar l’aigua: “Entenem als regants, però a partir del moment que l’administració entri amb el tema de les compensacions econòmiques per a la gestió de l’aigua, llavors la gestió de l’aigua s’hauria de fer en conjunt amb l’administració“.