Els temporals que van afectar la punta de la Banya el setembre de l’any passat i els mesos posteriors reduiran sensiblement la collita de sal del delta de l’Ebre. L’empresa Infosa, que explota les salines de la Trinitat des de l’any 1946, preveu arribar a les 75.000 tones de sal, una xifra inferior a la de l’any passat i un 25% per sota de la producció mitjana. Les altes temperatures de l’estiu, malgrat l’absència dels vents secs i l’elevada humitat, han ajudat a millorar unes previsions inicialment més pessimistes. La companyia confia que malgrat la baixada de la producció li permetrà recuperar la seva presència als mercats i donar resposta a les exportacions.
Els aiguats a partir de setembre de l’any passat, un cop acabada la collita i preparada la base de salmorres per cristal·litzar a la primavera i estiu, van condicionar tot el procés posterior. Tres temporals van deixar precipitacions d’uns 200 litres per metre quadrat a la zona de la punta de la Banya. Les salmorres es van diluir i l’evaporació va resultar afectada de forma considerable.
La campanya, segons el director industrial d’Infosa, Manel Salvadó, s’ha pogut salvar gràcies a la calor i les altes temperatures de la primavera i l’estiu, malgrat l’absència de vents secs i l’elevada humitat relativa, que tampoc han ajudat a l’evaporació. “Aquest factor farà que una collita que aparentment havia de ser una collita dolenta, finalment puguem afrontar la campanya comercial de manera raonable”, ha afegit.
Al final, Infosa calcula que s’arribaran a les 75.000 tones de sal produïdes, una quarta part menys de les 100.000 tones del que es considera la producció mitjana d’una campanya bona. Pel que fa a la producció de flor de sal, producte gourmet recollit de manera artesanal, les previsions són positives i es preveu una collita dins dels paràmetres normals, per sobre de les 25 tones, sempre i quan acompanyin les condicions climatològiques dels pròxims dies.
Els treballs de recol·lecció amplien l’habitual plantilla d’Infosa -52 treballadors- en un centenar de persones més de suport durant la salinada. També s’empraran 20 tractors amb els seus remolcs corresponents, quatre màquines motoanivelladores i quatre màquines recol·lectores. La major part de la maquinària no és pròpia i es contracta a empreses del territori.
La producció de les salines de la Trinitat es destina principalment al sector industrial i l’agroindústria, al tractament d’aigües, cloració salina, sector farmacèutic, desgel de carreteres i també l’alimentació a través dels grans supermercats. Els països europeus i els Estats Units són els principals destinataris de la sal del delta de l’Ebre.