La segona edició d’ITAMAE Balfegó, el campionat professional de Sushi per a xefs en actiu que se celebra a Espanya, ja té els vuit finalistes. Es tracta de vuit joves xefs, seleccionats entre els més de 60 aspirants, que treballen a restaurants de Saragossa, València, Barcelona, Madrid, Alacant, Palma de Mallorca, Jaén i Deltebre. Aquest darrer és Vlad Vartolomei, del Restaurant MC Sushi. Xef d’origen romanès, va començar el seu camí professional l’any 2009 al restaurant Tanuki de Badajoz, fins al 2014. D’allà passaria al restaurant You me SuShi, ubicat a la ciutat de Londres, fins al 2016. El seu retorn a Espanya el portaria al restaurant Sukomi de Tortosa, i sense canviar de ciutat es va incorporar a l’equip de Greenway per passar al restaurant on treballa actualment.
Organitzat per Balfegó, empresa especialitzada en pesca, aqüicultura, comercialització i gastronomia de tonyina roja de l’Atlàntic i del Mediterrani, aquest concurs persegueix trobar els millors representants de la gastronomia nipona a Espanya. Cal recordar que Steven Bosen Wu Zheng, xef del restaurant Imperial (Pamplona), va ser el guanyador de la primera edició d’ITAMAE Balfegó. El segon lloc va ser per a Luis Bandera Heredia, de Restaurants Grupo Mosh (Marbella), i en tercer lloc es va classificar, Wenji Peng, del restaurant Oishi (Reus).
La prova final de la segona edició d’aquest campionat tindrà lloc el proper 19 de juny al Complex Duques de Pastrana, a Madrid. Els finalistes competiran i elaboraran les seves propostes davant un jurat d’excepció presidit per Hideki Matsuhisa (Koy Shunka*, Barcelona) i integrat per destacats cuiners experts en la disciplina gastronòmica del sushi: Yoshikazu Yanome (Kaido*, València), Ricardo Sanz (Kabuki*, Madrid), Hugo Muñoz, del restaurant Ugo Chan*, David Arauz, del restaurant Zuara*, Fabiola Lairet (Robata i Monster Sushi, Barcelona) i Víctor Planas (Kensei, Tenerife).
La final d’ITAMAE Balfegó constarà de dues categories: Destresa de sashimi i Nigiri i Creació de makis. Pel que fa a la primera, per a la qual els participants disposaran de 20 minuts, es valorarà la rapidesa i perfecció en l’acabat de la preparació d’un sashimi tradicional de tonyina roja i una trilogia de nigiris per a cadascun dels membres del jurat que valorarà talls de la tonyina perfectes i iguals. Igualment, puntuarà la tècnica de tall i elaboració, l’arròs i altres elements que componguin el nigiri, així com la presentació final, la neteja del peix, de la zona de treball i dels ganivets en finalitzar.
Per a aquesta prova s’usarà Akami, Chutoro i Toro de Tonyina Rojo Balfegó, havent de presentar cada concursant dues peces basades en cadascun d’ells i amb ingredients secundaris al seu gust.
Pel que fa a la segona categoria (Creació de Makis), els participants disposaran de 20 minuts per elaborar tres maquis de lliure elecció per a cada membre del jurat que valorarà l’equilibri de les propostes i la tècnica utilitzada. La prova exigeix receptes elaborades amb una presentació impecable i s’avaluarà també la neteja del peix i altres ingredients que componguin el menú presentat. Igual que a la prova anterior, també servirà per puntuar l’arròs i la neteja de la zona de treball i dels ganivets en finalitzar. Per a aquesta segona prova els participants podran utilitzar tots els talls i parts de la tonyina roja, més altres ingredients secundaris al seu gust.
Premis
El primer classificat guanyarà un viatge al Japó per a dues persones, inclosos vols i allotjament i 3.000 euros en metàl·lic per gaudir de la gastronomia al país nipó. A això s’hi uneix, viure una ‘Balfegó Experience’, guardó que rebran també el segon i tercer classificat, respectivament, que consisteix en un Tuna Tour i dinar a Tunateca.
Font: ebredigital.cat