El Departament d’Acció Climàtica ha registrat aquest any un total de 4.416 parelles nidificants de gavina corsa (‘Ichthyaetus audouinii’) a Catalunya, segons el cens que va començar a la primavera i ha acabat fa pocs dies. Les dades constaten una remuntada de les poblacions d’aquesta espècie protegida i catalogada en perill d’extinció. El 2022, el nombre de parelles nidificats va ser de 3.060 i les xifres d’enguany representen un increment del 44,3%. Les parelles s’han aplegat en cinc colònies: a punta de la Banya (delta de l’Ebre), amb 2.463; salines de la Tancada (delta de l’Ebre), amb 10; Port de Tarragona, amb 651; Port de Barcelona, amb 838; Zona Franca de Barcelona, amb 452, i Port Esportiu de Premià de Mar, amb 2.
La major colònia es localitza al delta de l’Ebre, però la presència de depredadors terrestres i alats que consumeixen ous o polls i altres factors meteorològics i ambientals n’han anat reduint i fragmentant la població, que va començar a colonitzar altres espais.
A partir del 2010, la gran colònia de gavina corsa que hi havia a la punta de la Banya es va anar disgregant per altres parts del territori, català i llevantí, i fins i tot va arribar a la costa portuguesa de l’Algarve, de manera que va sortir per primera vegada de la Mediterrània.
A Catalunya, el 2015 se’n va començar a detectar la presència a espais antropitzats -ecosistema alterat per l’activitat humana- com els ports. La presència de parelles nidificants als ports de Barcelona i Tarragona s’ha consolidat i el mateix ha passat a la Zona Franca, on ara hi ha més de 400 parelles.
Als ports i a les teulades amb característiques adients com ara la presència de pedretes o vegetació, la gavina corsa ha trobat per primer cop al món un indret de refugi davant una de les seves majors amenaces: els depredadors, especialment els terrestres.
Prop de les zones d’alimentació (plataformes continentals de deltes o àrees de treball de la flota pesquera), aquests indrets han anat guanyant predilecció per a la gavina corsa. El 2023, un 44% de les parelles han niat en aquests hàbitats.
El Port de Barcelona, el Port de Tarragona i les empreses de la Zona Franca col·laboren en l’elaboració del cens i faciliten espais segurs per a aquesta espècie delimitant i senyalitzant les àrees de cria.
El Port de Barcelona ha instal·lat de manera experimental estructures per facilitar-ne la cria. Es tracta d’una mena de caixes-niu fetes a base de pedres per facilitar el refugi en cas de vent i que també actuen com a aixoplucs pels polls recents nascuts.
A la Zona Franca, a la teulada de l’antiga fàbrica de la Nissan, on ara hi ha un hub d’empreses start-up, s’han coordinat les tasques de gestió de la coberta per no molestar les gavines i facilitar-ne la reproducció.