La Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre inicia este dilluns les obres d’una prova pilot de sanejaments als arrossars per combatre la salinitat. Es tracta d’un sistema de drenatge subterrani que es començarà a testar en una zona d’arrossars de 60 hectàrees, a la zona Tramuntano, pròxima al nucli de Riumar de Deltebre.
El sistema de sanejament que hi ha previst desenvolupar a la zona del Tramuntano consistirà en estendre 8.000 metres de tubs soterrats per tal que puguen drenar l’aigua subterrània dels camps d’arròs. Tota esta aigua que s’anirà drenant –gràcies a un sistema de bombament- es conduirà a través d’uns col·lectors fins a un pou. “Es tracta d’aigua salada i amb este sistema de drenatge el que pretenem és evitar que esta aigua arribe a la part alta de la zona de cultiu i evitar que la sal es vage acumulant a la part superficial, el que dificulta el conreu de l’arròs”, ha explicat Salva Martí, enginyer Ambiental de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre.
La zona on es provarà este sistema és una dels terrenys més salins del Delta, en un sòl arenós, pròxim al mar i amb una cota molt baixa. La voluntat de la Comunitat de Regants, però és estendre este sistema a tot el marge esquerre. “Estem convençudíssims que és la metodologia a utilitzar per a garantir el futur de l’arròs al Delta si tenim en compte factors com la sequera, la poca aigua al riu, la falca salina o la subsidència” ha insistit Javier Casanova, president de la Junta de Govern de Comunitat de Regants. A través dels sanejaments els regants busquen un sistema eficaç per a reduir la salinitat del sòl i poder seguir produint arròs malgrat possibles restriccions futures de regadiu i també com una eina més de lluita contra el caragol poma, ja que el sistema dr drentage permetria les inundacions amb aigua salada o el conreu amb sembra en sec. De fet, este sistema ja s’ha provat al Delta i al marge Dret hi ha una finca on, fins i tot, s’està cultivant i, amb èxit, gespa per a camps de futbol. Casanova ha insistit també que és una metodologia molt emprada al delta del PO i a Holanda.
La prova pilot estarà finançada en una part important pel departament d’Acció Climàtica en el marc de la lluita contra el cargol maçana. Ara bé, per tirar endavant el projecte ha estat imprescindible la implicació dels 18 propietaris de la zona que han constituït una comunitat de propietaris. El cost d’este primer projecte de sanejament es calcula en uns 150.000 euros.