El primers brots de grip aviar detectats al delta de l’Ebre durant l’estiu del 2023 s’han tancat amb un total de 156 casos positius, segons el balanç que ha fet el Parc Natural del Delta de l’Ebre. L’espècie més afectada ha estat la gavina capblanca amb un total de 88 exemplars morts, de fet es va morir una colònia sencera a la zona de la Tancada a Món Natura Delta. També cal destacar l’afectació sobre la gavina corsa amb 25 casos i el xatrac comú amb 23.
Cal recordar que el primer focus de grip aviar es va detectar a la punta del Fangar de Deltebre, el passat mes de juny, després es va detectar un segon focus a la zona del Perelló -en este cas un ocell infectat havia estat traslladada fins a un domicili particular per unes persones que l’havien trobada ferida a la platja- i el tercer focus es va declarar, també a l’estiu, a la Punta de la Banya.
Des de l’últim cas detectat al juliol de l’any passat no hi ha constància de cap altre cas de grip aviària al delta de l’Ebre. Tota la gestió dels casos de grip aviar ha anat a càrrec de l’Estació Biològica del Canal Vell que s’ha encarregat de la retirada i anàlisi dels exemplars morts. De fet, davant l’increment de casos es va haver d’habilitar un mòdul prefabricat per a la realitzar el triatge dels animals que ingressaven al centre amb simptomatologia compatible amb el virus H5N1.
Cal recordar que arran la detecció d’estos focus de grip aviària va caldre activar el protocol de confinament de granges i punts d’autoconsum per evitar el contagi a les aus de cria, granja i autoconsum.
El director territorial d’Acció Climàtica, Jesús Gómez, ha insistit en el fet que “des de l’estiu passat no s’ha detectat cap cas més al delta de l’Ebre” d’influença aviària. Amb tot ha insistit que es continua fent seguiment davant la possibilitat d’aparició de nous casos: “La situació, però a dia d’avui és molt bona. No tenim cap sospita nova”.