El VII Festival de Músiques en Terres de Cruïlla acollirà el dissabte 14 de desembre la jornada de formació «Música i Dansa en Terres de Cruïlla», que es va haver d’ajornar el passat mes d’octubre per la sentència del Procés. El plat fort d’aquesta jornada en què es vol aprofundir en la relació entre la música i la dansa -centre d’interès de l’edició d’enguany del festival-, serà la participació del ballarí de renom internacional, Roberto Olivan. El coreògraf ebrenc serà l’encarregat de pronunciar la Ponència Marc Matèria Sonora, on parlarà de la relació i la fusió entre el llenguatge del moviment, la música i la dansa. El ballarí ebrenc també realitzarà un taller de dansa la mateixa tarda de dissabte.
La participació de Roberto Olivan es completarà amb el Debat i la Roda d’experiències en què diferents músics i experts parlaran dels seus projectes artístics. Així, es descobrirà el procés creatiu de l’espectacle BanDaNsant que es va estrenar el passat dia 30 en el marc del mateix festival, ideat per la ballarina Sònia Gómez, juntament amb el director i la Banda de Música Agrupació Musical Senienca i la historiadora Victòria Almuni; també es coneixerà el procés creatiu d’Animal de séquia per part de la companyia de Danza Sol Picó un espectacle que oferix una relectura contemporània de la cultura popular valenciana; s’hi parlarà també del festival de cultures del Pirineu, el Dansàneu, on es marida el paisatge amb la música i la dansa d’alta qualitat tant contemporània com d’arrel; de l’espectacle Contr@band@, on dialoguen la música de banda i les coreografies de l’esbart, i, finalment des del centre cultural Ca s’Artiller, espai de diàleg, es farà un recorregut per l’evolució dels balls de carrer. Un seguit d’experiències que culminaran en una taula rodona i en l’acte de cloenda.
El dissabte es tancarà amb el sopar amb estrella Michelin al restaurant l’Antic Molí d’Ulldecona. Serà un sopar musical amb Mestral Jazz Quartet, les ballarines Iris Pintos i Sònia Gómez, i els músics Pep Vila, Mar Anglés, Laura Lletí i Aaron Lara.
La jornada, que es realitzarà a l’Auditori del Centre Obrer de la Sénia, és d’accés lliure i gratuït tot i que es demana inscripció prèvia a: https://musiquesenterresdecruilla.wordpress.com/. També s’ha de reservar plaça per a participar en el taller de dansa d’Olivan, també gratuït, i en el sopar, que té un preu de 35 euros, al correu electrònic: centredestudis.lasenia@gmail.com.
El Festival de Música en Terres de Cruïlla, que enguany està dedicat al binomi música-dansa i per això totes les activitats intenten aprofundir en aquesta relació, està organitzat pel Centre d’Estudis Seniencs, l’Agrupació Musical Senienca, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de la Sénia. El festival compta amb el patrocini del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social Fundació La Caixa i la Diputació de Tarragona i amb la col·laboració de l’Ajuntament de La Sénia, del Campus Extens de la URV, del Programa d’Acció Cultural RBIV de la Diputació de Tarragona i de Joventuts Unides, el Centre Obre i la Casa de Andalucía de La Sénia.