Els productors de musclos del Delta resten pendents de la supervivència de la cria després d’una campanya que, de nou, s’ha reduït a causa del clima. Per garantir al màxim la producció, s’ha limitat la temporada, que ha començat i acabat abans de l’habitual davant les altes temperatures de l’aigua. La Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l’Ebre (Fepromodel) calcula que enguany s’han extret tres milions de quilos de musclo entre la badia dels Alfacs i del Fangar, el que representa un 15% menys que l’any passat. “Sempre tenim damunt l’espasa de Dàmocles de les temperatures, aquesta forma de treballar és l’única arma que tenim per intentar mitigar els efectes del canvi climàtic”, ha afirmat Gerardo Bonet, gerent de l’organisme.
Un cop acabada la temporada, l’atenció dels productors es concentra en la supervivència de la cria de musclo a la badia del Fangar. La Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l’Ebre (Fepromodel) espera poder-ne salvar entre 600.000 i 700.00 quilos, un 70% de la qual és de collita pròpia, mentre que la resta prové d’Itàlia. La temperatura de l’aigua, així com els episodis de mestral, són determinants per aquests mol·luscos. Si bé l’ideal és que l’aigua estigui entre 15 i 20 graus, els productors alerten que a partir dels 26 graus l’animal deixa de menjar.
En canvi, amb registres de 28 graus durant quinze dies es poden produir els primers decessos, un escenari que preocupa al sector, ja que suposaria haver de comprar entre un milió i un milió i mig de cries a l’estranger per reemplaçar les mortes. “Estem molt expectants si baixen una mica les temperatures i l’aire es meneja, fet que ens donaria bones possibilitats, però tenim per davant dos mesos de perill. Això no ha fet més que començar”, ha apuntat a l’ACN Gerardo Bonet, gerent de la Fepromodel.
De moment, l’episodi de vent de dilluns passat i l’aiguat de dissabte ha donat un marge d’uns quinze dies d’esperança als productors.