L’IRTA de la Ràpita celebra el Dia Mundial de l’Aqüicultura amb una jornada de portes obertes este divendres. L’objectiu és acostar la recerca i el coneixement a la ciutadania, escolars i professionals, per dissipar reptes i desconfiances que encara poden existir respecte a la qualitat dels productes d’aqüicultura. Cel Prieto.
Enric Gisbert, investigador i director del Programa d’Aqüicultura de l’IRTA, ha destacat que la recerca en aqüicultura és fonamental per adaptar el sector a les noves realitats, com el canvi climàtic i la necessitat d’aliments saludables i sostenibles.
Gisbert, que treballa en aquest àmbit des de finals dels anys 90, explica que l’IRTA és un institut de recerca agroalimentària dependent de la Generalitat de Catalunya que impulsa la producció d’aliments tant terrestres com aquàtics per a la societat.
L’aqüicultura no es limita al cultiu de peixos, sinó que abasta també mol·luscs com ostres, musclos, catxel, llagostins i fins i tot algues, amb un impacte creixent en la nostra dieta i economia. De fet, avui dia més de la meitat del peix que consumim prové d’aqüicultura, una alternativa saludable i sostenible que redueix la pressió sobre la pesca tradicional.
El Delta de l’Ebre és un lloc estratègic per a la recerca en aqüicultura, gràcies a la riquesa dels seus ecosistemes i la qualitat de les seves aigües, que permeten produir musclos i ostres d’alta qualitat. Actualment, el sector genera milions d’euros i centenars d’ocupacions al territori, i l’IRTA col·labora estretament amb productors per millorar la competitivitat i la sostenibilitat.
Entre els projectes destacats, Gisbert explica que estan treballant en la selecció de llavors de musclo més resistents a les altes temperatures, així com en la producció d’algues per a alimentació, cosmètica i productes funcionals.
L’IRTA, amb seu a la Ràpita, és un referent europeu en recerca aplicada, que trasllada els seus coneixements directament a les empreses i al territori, afavorint l’ocupació, la innovació i la transferència tecnològica.

















