Endesa, seguint la política de sensibilització mediambiental en matèria de protecció de l’avifauna, ha adequat quatre línies elèctriques diferents a les Terres de l’Ebre amb l’objectiu de preservar espècies d’aus protegides i amenaçades. L’actuació, que ha suposat una inversió superior als 25.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia, ha consistit en la reforma de vuit suports ubicats als municipis de Tortosa, Roquetes i Deltebre, al Baix Ebre, i a Sant Jaume d’Enveja, al Montsià.

La reforma ha consistit a instal·lar a les torres elèctriques de mitjana tensió –tant d’Endesa com de la seva filial al territori Eléctrica del Ebro- diferents elements protectors, com fundes aïllants, just abans i després de la cadena d’aïlladors per tal de redueixen el risc elèctric en el moment en què una au aterra en un suport o n’aixeca el vol, ja que a l’estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric.

Només a les Terres de l’Ebre, Endesa va invertir l’any passat més de 280.000 euros en adequar 85 suports, distribuïts de la següent manera, per ordre: Baix Ebre (39), Montsià (37), Terra Alta (6) i la Ribera d’Ebre (3). Aquesta iniciativa, sostinguda en el temps, redueix, d’una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l’altra, millora la qualitat i la continuïtat del servei als clients, ja que sovint qualsevol incident amb l’avifauna comporta una interrupció en el subministrament.

En aquest sentit, tot i que els treballs s’han executat en quatre termes municipals diferents, a l’estar les línies enllaçades comporten una millora en la seguretat global de les instal·lacions, i beneficien, per tant, la totalitat dels clients que en depenen, en aquest cas gairebé 10.000, repartits entre nou poblacions: l’Aldea, Camarles, Deltebre, Roquetes (i la seva pedania de Raval de Cristo) i Tortosa (i el seu nucli agregat de Vinallop), al Baix Ebre; i Amposta, Freginals, Godall, Masdenverge, Sant Jaume d’Enveja i Santa Bàrbara, al Montsià. Les reformes, a més d’augmentar la fiabilitat del servei dels setze municipis, són un pas essencial per tal de reforçar la xarxa elèctrica de la comarca i augmentar-ne la seva seguretat i resiliència.

Totes aquestes actuacions es fan seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d’espècies, de manera que es garanteix l’adaptació de manera urgent d’aquells suports que poden tenir un major impacte sobre l’avifauna. Així mateix, s’estudia cas a cas quins són els elements i les modificacions més adients per a minimitzar les interaccions amb l’entorn.