Unió de Pagesos celebra que la Comissió Europea hagi admès a tràmit la denúncia que, el 19 de març, el sindicat va presentar al Pla per a la Protecció del Delta de l’Ebre per infracció de dues directives mediambientals, ja que el Pla no incloïa cap avaluació de les possibles repercussions sobre les Zones d’Especial Protecció per a les Aus [ZEPA] ni sobre les Zones Especials per a la Conservació [ZEC], ni tampoc preveia les mesures necessàries per evitar el deteriorament dels hàbitats de les espècies protegides.

El sindicat valora aquesta fita com un primer pas perquè la Comissió Europea estudiï i analitzi, tant si la tramitació del projecte del Pla per a la Protecció del Delta com el mateix Pla que acabi aprovant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic compleix amb la normativa de la Unió Europea.

En aquest sentit, segons les declaracions de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, el Govern de l’Estat té intenció d’aprovar el Pla a principi d’agost, una aprovació que ara per ara es realitzaria sense ajustar-se al dret europeu.

Per altra banda, en els propers dies, Unió de Pagesos preveu conèixer quines de les al·legacions que va presentar al març al mateix Pla per a la Protecció del Delta de l’Ebre ha acceptat el Ministeri. El sindicat ja va posar de manifest que, com estava redactat, el Pla era completament inacceptable ja que suposa un canvi transcendental en la configuració del Delta i comporta greus afectacions pel territori, tant en l’aspecte ambiental com en l’econòmic. Per això demana que s’aturi la tramitació fins que el redactat no garanteixi que no malmet l’espai.

El sindicat discrepa amb la proposta del Ministeri de no intervenir i deixar que siguin els processos naturals els qui donin forma a la línia de la costa. Unió de Pagesos considera que aquesta aposta tan sols suposaria l’abandonament del Delta i la pèrdua d’una gran quantitat de terreny actualment dedicat al cultiu de l’arròs. Una activitat, afegeix el sindicat, que no només té un gran impacte en l’economia de la zona sinó que també compleix un gran paper ambiental com a hàbitat per a les espècies d’aus que fan vida a les zones protegides del Delta de l’Ebre.