Les cooperatives agràries catalanes MANS Ecològic i Càmara Arrossera del Montsià han guanyat, respectivament, el premi a la creació de valor social i el premi de bioeconomia i circularitat a la V edició dels Premis Europeus a la Innovació Cooperativa. La cerimònia oficial de lliurament dels guardons que convoca la COPA-COGECA (agrupació de totes les cooperatives i entitats agràries de la Unió Europea) tindrà lloc el dia 1 de desembre a Brussel·les.

La cooperativa MANS Ecològic ha rebut el premi a la creació de valor social per impulsar projectes d’inserció per a joves en risc d’exclusió i persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental. MANS Ecològic recolza la pagesia del país oferint un preu just per la producció de fruita i verdura d’agricultura ecològica, i està associada a la Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació Molí d’en Puigvert -productors d’horta ecològica- i a la Fundació Topromi -que envasa fruita seca ecològica.

La Càmara Arrosera del Montsià ha estat distingida en la categoria d’economia circular per la creació del material Orizyte, un substitut del plàstic fabricat amb closca d’arròs. El producte es podria utilitzar en indústries d’automoció, logística, tèxtils, embalatges o mobles, i ha suposat una investigació de més de deu anys basada en la valorització dels subproductes de l’arròs.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, destaca que “les cooperatives agràries catalanes estem apostant per la innovació i per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del territori. La innovació és essencial perquè el sector guanyi dimensió i competitivitat i per augmentar valor afegit als productes”.

Més d’un centenar de cooperatives agrícoles i forestals han participat a la V edició del Premi Europeu a la Innovació Cooperativa que incentiva una agricultura més sostenible i orientada a les persones. A més de les cooperatives catalanes, han estat premiades l’Associació belga de cooperatives hortofructícoles per traçabilitat i informació al consumidor, la sueca Lantmännen per biodiversitat, la irlandesa Glanbia pel suport als socis i la polonesa Okregowa per innovació en el producte.

Les cooperatives catalanes Agrocat i Llet Nostra –que liderava un projecte de cooperació en l’elaboració de postres- van ser finalistes a les categories de suport als socis agricultors i creació de valor econòmic amb productes innovadors.

A la Unió Europea hi ha un total de 22.000 cooperatives agràries que aglutinen 7 milions d’agricultors i ramaders. Les cooperatives catalanes són 192 i representen el 33% de la Producció Final Agrària.