Davant de l’episodi de llevant que afecta el litoral del delta de l’Ebre entre este dimarts i dimecres, la Taula de Consens del Delta ha demanat a l’Estat i la Generalitat, actuacions urgents al Delta per a protegir la seva costa davant l’arribada de més temporals.

En un comunicat, des de la Taula recorden que “el passat mes de setembre ja es va advertir que encaràvem una tardor amb una feblesa extrema al Delta i recorden que el temporal de fa dos setmanes “va fer palesa aquesta feblesa:Ttrabucador trencat, platja de la Marquesa al límit, inundació a l’Arenal”.

Malgrat el temporal Cèlia ha causat de moment danys menors, els membres de la Taula asseguren que la situació es va viure “por i ràbia”, ja que” les prediccions eren molt pessimistes”. Davant la situació d’inacció al Delta des de la Taula recorden que este temporal “és la segona advertència d’aquesta tardor” i adverteixen que “encara no han arribat les llevantades fortes, però hi seran més prompte que tard. La realitat física es tossuda, i no entén de temps administratius”.

És per tot això que des de la Taula de Consens exigeix una acció preventiva de mobilització de sorres: “Existeix un projecte, existeixen partides pressupostàries en ambdues administracions competents, existeix un conjunt de tècnics que poden fer el seguiment per oferir les màximes garanties d’execució en tots els aspectes”.

En el comunicat, des de la Taula d’insisteix que “no podem acceptar de nou una situació que pot tornar a ser catrastòfica. No podem acceptar anar sempre a remolc de la tragèdia amb actuacions posteriors”. Finalment s’egigeix a les administracions “que tinguin el coratge, l’eficàcia i l’entesa suficients per que es pugui visualitzar realment aquesta voluntat de salvaguardar el Delta”.