L’assemblea general ordinària de socis convocada per la Cooperativa Olivarera del Baix Ebre (Camarles) el passat diumenge 5 de desembre no va poder tirar endavant, després que els socis impugnessen el primer punt de l’ordre del dia: l’aprovació dels nous Estatuts Socials. En este punt es pretenia regularitzar la situació de la Junta Rectora, amb la renovació de càrrecs i el nomenament de nous membres, però un dels socis va impugnar l’assemblea, ja que no havien tingut accés a una còpia dels Estatuts que per llei han de rebre 15 dies abans de la celebració de l’assemblea. A partir d’aquí ja no es va poder tirar endavant amb la resta de punts de l’ordre del dia, amb tot, va aprofitar la convocatòria per a presentar els comptes dels exercicis 2017, 2018, 2019 i 2020 i es va respondre les preguntes dels socis sobre la situació financera de la cooperativa. “Vam intentar fer entendre als socis la importància d’aprovar estos punts de l’ordre del dia, ja que tenim entitats i organismes disposats a ajudar la cooperativa, però necessitem tenir els Estatuts actualitzats i els comptes aprovats”, explica Antoni Navarro, secretari de la Cooperativa. “Sabem que estàvem demanant un acte de fe, però la urgència de la situació, ho requerix”, insisteix Navarro, ja que durant l’assemblea es va insistir en aprovar els dos primers punts de l’ordre del dia  i a posteriori fer les reclamacions oportunes.

Auditoria de comptes

Amb la junta bloquejada per la impugnació del primer punt, a la presentació dels comptes molts socis van mostrar desconfiança amb la situació financera de l’entitat i van demanar una auditoria dels comptes. Finalment es va acabar votant este punt i els comptes del 2017 al 2020 hauran de ser auditats abans de portar-se a aprovació de l’assemblea. “Així ho farem, portarem els comptes a auditar, malgrat no estem obligats per llei, i tan aviat ho tinguem farem una  nova assemblea i els socis rebran en 15 dies d’antel·lació una còpia dels estatuts i dels comptes”, ha assegurat Navarro. Malgrat seguir els passos que han demanat els socis, Navarro ha insistit que “el problema està en que hi ha urgència” i lamenta que el bloqueig pugue fer insalvable la situació de l’entitat: “Fins ara hem pogut anar salvant els embargs dels pagaments i venciments de la hipoteca i els crèdits que tenim, però si en ve un de nou ja no el podrem pagar”.

Navarro ha insistit que la situació de la cooperativa es pot reconduir si s’aconsegueix refinançar el deute: 200.000 euros d’una hipoteca amb la Caixa i 200.000 euros d’un crèdit de l’institut català de Finances. Per a dur a terme els refinançament se’ls requereix la regularització de la situació de la cooperativa. A banda del bloqueig de l’assemblea, l’actual junta treballa per reobrir les instal·lacions de la cooperativa que estan tancades des de l’estiu ja que la companyia elèctrica els va tallar la llum per l’impagament. La cooperativa ha hagut de fer front al pagament de dos factures per valor de 9.000 euros.