El fabricant austríac de canonades i accessoris de Polièster Reforçat amb Fibra de Vidre (PRFV) Amiblu ha invertit 3 milions d’euros en la seva planta de Camarles per a la posada en marxa d’una nova línia de producció de canonades no circulars. La demanda d’aquesta tipologia de canonades ha augmentat significativament a Europa en els últims anys a causa de l’envelliment dels sistemes de clavegueram urbà en les grans ciutats.

Les canonades no circulars serveixen, principalment, per a rehabilitar sistemes de sanejament i
col·lectors urbans d’aigües residuals, construïts fa desenes d’anys (fins i tot més de 100), que s’han deteriorat amb el pas dels anys i/o sofreixen problemes de corrosió i necessiten ser reparats.

Són canonades amb diferents tipus de formes i seccions transversals no circulars. Gràcies al seu disseny i sistema d’implementació, permeten rehabilitar els col·lectors d’aigües antics, de manera definitiva i sense afectacions importants en la via pública, com seria l’aixecament de sòl. Les canonades no circulars s’introdueixen dins dels col·lectors antics –ja deteriorats– mitjançant un mètode d’embranzida i s’uneixen amb formigó, funcionant com un col·lector completament nou i amb una vida útil superior als 150 anys.

La nova línia de producció d’Amiblu a Camarles proveirà, principalment, els mercats espanyol,
portuguès, francès i italià, on la demanda de canonades no circulars és cada vegada major. “En
alguns països com Alemanya, Bèlgica, França, Suïssa o Àustria estan molt sensibilitzats mediambientalment i, en els últims anys, han fet una gran aposta per a rehabilitar i modernitzar les xarxes de clavegueram urbà i evitar que col·lapsin. A Amiblu creiem en la
necessitat de trobar solucions eficients i sostenibles per al tractament d’aigües, especialment, en les grans ciutats, que pateixen sovint les conseqüències imprevisibles del temporal pel canvi climàtic”
, afirma Xavier Arasanz, Director General d’Amiblu a Espanya.

Les canonades de Polièster Reforçat de Vidre (PRFV) d’Amiblu tenen una vida útil superior als 150 anys i ofereixen un gran avantatge competitiu respecte a les canonades de materials tradicionals, com el formigó i l’acer: tenen un impacte en CO2 tres vegades inferior; són més lleugeres i fàcils de transportar, i més eficients energèticament, en permetre un flux d’aigua 3 vegades superior gràcies a la seva superfície interior llisa.

Amiblu és una empresa conjunta d’Amiantit i Hobas Europe amb seu a Àustria (Klagenfurt), dedicada al disseny i subministrament de canonades i accessoris de Polièster Reforçat amb Fibra de Vidre (PRFV).

Acord de col·laboració amb Vivaqua, l’empresa pública d’aigües de Bèlgica

L’estiu passat, Amiblu va signar un acord de col·laboració amb l’empresa pública de tractament
d’aigües a Bèlgica, Vivaqua, per a la construcció d’una fàbrica de canonades no circulars a la regió d’Anderlecht (Brussel·les), per a proveir el mercat local. La planta empra una trentena de persones i permet a Vivaqua autoproduir les canonades no circulars que necessita per a rehabilitar la xarxa de clavegueram urbà de Brussel·les, sense la necessitat de dependre del mercat exterior.
A nivell global, Amiblu és present en 22 països i té 6 fàbriques repartides entre Espanya, Alemanya, Romania i Polònia, amb més de 1.500 treballadors. A Espanya, Amiblu compta amb una planta de producció a Camarles (Tarragona), de 35.000 metres quadrats de superfície, en la qual treballen 185 empleats. Anualment, la planta produeix més de 300 km de canonades a l’any per a proveir projectes al Canadà, Sud-amèrica, Àfrica i Europa.