La Guàrdia Civil ha alertat que diversos grups criminals especialitzats en el tràfic d’haixix s’han instal·lat en el darrer any a la costa tarragonina. De fet, l’entorn del delta de l’Ebre és un dels llocs on més increment hi ha hagut de la presència delictiva. La principal causa és la pressió policial al sud de la península Ibèrica, que ha fet que les organitzacions s’hagin desplaçat cap al nord. 

El delta de l’Ebre s’ha situat en el darrer any entre els punts estratègics dels narcotraficants per al desembarcament d’haixix. La pressió policial a l’estret de Gibraltar ha desplaçat fins al nord tot el tràfic de l’haixix que busca introduir-se des de l’Àfrica fins a Europa. Només el passat any 2021, la Guàrdia Civil ha interceptat fins a 4 narcollanxes a les costes ebrenques i tarragonines, que transportaven majoritàriament haixix.  Jordi Verger, és el cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona:

El darrer operatiu es va produir fa poques setmanes a la platja de la Bassa de l’Arena de Deltebre. La presència policial va frustrar el desembarcament de 2.100kg d’haxix. Segons ha explicat el subdelegat del govern, Joan Sabaté, se n’estava fent un seguiment per ordre judicial:

Davant este increment detectat del narcotràfic, els diferents cossos policials han augmentat la vigilància i la investigació. 

Segons ha concretat Daniel Gómez, responsable del grup de delinqüència organitzada i antidroga de la secció de policia judicial de Catalunya de la Guàrdia Civil, “en els últims anys s’observava que Catalunya era una zona de pas a través de l’AP-7”. Darrerament però, a banda de les embarcacions també han detectat diferents partides a Catalunya, algunes de les quals al delta de l’Ebre. “Això ens fa preveure que de cara al futur poden augmentar i tenim indicis que es poden traslladar a les províncies de Barcelona i Girona”, ha concretat. Així, els agents estan posant el focus en el muntatge de barques especialment pensades per transportar grans quantitats de droga i en com els traficants obtenen la gasolina, un aspecte que “és complicat” per les organitzacions.

Amb tot, els comandaments policials han indicat que “l’haixix és una droga de pas”. “A vegades es queda aquí guardada temporalment, però va cap a Europa”, ha concretat Verger.