L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha celebrat aquest dijous 2 de juny un nou Debat Municipalista. En aquesta ocasió, la sessió ha volgut posar l’atenció en la gestió dels fons europeus i la promoció d’arrendament d’habitatge social als pobles i ciutats catalans.

El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler ha explicat que des de l’Associació es treballa en l’àmbit de l’arrelament al món rural i que properament a través de la Central de Compres i la Fundació Municipalista d’Impuls Territorial es posaran en marxa acords marc que acompanyin els ajuntaments en àmbits com el disseny de projectes i direcció d’obra i el de gestió de les llicències urbanístiques municipals que van molt lligats a qüestions de rehabilitació d’edificis i habitatges “per ajudar a donar més celeritat”.

El Debat s’ha centrat en explicar quines subvencions dels fons Next Generation estan previstes per portar a terme obra nova destinada a lloguer social, així com a rehabilitació d’edificis i habitatges amb criteris d’eficiència energètica. Aquestes partides estan pensades per potenciar la vinculació entre els col·legis professionals i les administracions públiques per estimular la rehabilitació d’habitatge i s’ha insistit en la necessitat que els municipis cedeixin sòl urbà per generar més oferta d’habitatge de lloguer social. El secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, ha presentat les línies de subvencions, publicades al DOGC el dia 23 de maig de 2022 en la Resolució DSO/1503/2022, en matèria de lloguer social. Així, hi ha alguns programes d’ajuts per finançar obres de rehabilitació en edificis i habitatges amb el compromís que es redueixi en un 30% el consum d’energia primària no renovable.