Este diumenge 24 de juliol, més de 200 tècnics i voluntaris han participat en l’anellament de polls de flamenc al delta de l’Ebre. Enguany a la Punta de la Banya s’hi han establert 1.861 parelles i hi han nascut un miler de polls. Amb l’anellament es podrà fer un seguiment del moviment d’aquests animals al llarg de la seva vida.

L’anellament de flamencs ha començat aquest diumenge a trenc d’alba a la Punta de la Banya del Delta de l’Ebre. Un total de 200 tècnics i voluntaris han encerclat els  400 polls de flamenc, els han mesurat, els han pesat i els han posat dos anelles, una de metàl·lica i una altra blanca de PVC amb un codi alfanumèric que  permetrà identificar-los a distància i conèixer així els moviments a gran escala que farà cadascun dels polls anellats. L’acció forma part d’un projecte internacional que permet fer seguiment dels animals i analitzar-ne els moviments migratoris.

Fins ara, s’han anellat uns 4.370 flamencs al Delta, dels quals s’han obtingut més de 24.000 observacions de llocs tan diferents com l’estuari del Sena, el Senegal o Israel. Avui s’han anellat un total de 400 polls del miler que han nascut enguany a la colònia de flamencs de la Punta de la Banya. Este 2022 s’hi han establert 1.861 parelles, una xifra que es troba per sobre de la mitjana dels darrers anys, però molt per sota de la població comptabilitzada al 2020 i al 2021 quan es va establir dos records històrics amb una colònia de cria superior als 3.000 exemplars.

Dos anys sense anellaments

Aquesta iniciativa s’ha dut a terme al llarg dels últims anys, a excepció de 2020 i 2021, quan la pandèmia del coronavirus va obligar a suspendre-la. Des d’Acció Climàtica, la secretària Anna Barnadas ha lamentat la manca de dades de les dues últimes campanyes i alhora, ha posat èmfasi en la importància del treball internacional i comunitari que hi ha rere aquest projecte. “No tindria cap sentit que anelléssim i féssim guaites només des d’aquí. Existeixen uns gràfics que marquen quin és el recorregut de cada poll i els albiraments que tenen, que acostumen a ser al llarg de tota la Mediterrània”, ha apuntat. De fet, els moviments migratoris d’aquestes aus nascudes al parc natural ebrenc se centren entre el sud del Mediterrani i el nord d’Àfrica, on es compta amb observadors de diferents països que treballen de forma conjunta en aquest projecte.

Trenta anys de flamencs al Parc Natural del Delta de l’Ebre

Actualment, al Parc Natural del Delta de l’Ebre hi viuen unes 2.000 parelles adultes d’aquestes aus. El director del parc ha assenyalat que es tracta d’una colònia estable a la Punta de la Banya, on tenen unes condicions de calma. “Són una espècie molt sensible als destorbs i que cria de forma sincronitzada, amb colònies denses, per això necessiten un refugi i tranquil·litat”, ha assenyalat.

La població de flamencs al Delta ha anat creixent des de l’any 1992, moment en què es van instal·lar les primeres aus a la zona. La protecció per part d’altres indrets d’aquesta espècie ha propiciat que actualment, el nombre d’animals hagi crescut exponencialment. Segons Vidal, en aquests moments existeixen depredadors que no representen una problemàtica destacada per a la seva supervivència.