El consum d’aigua del minitransavasament de l’Ebre al Camp de Tarragona no només ha recuperat sinó que ja ha superat els volums previs a la pandèmia. Segons ha fet públic el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) en la presentació del seu balanç anual, durant 2022 van subministrar als abonats 76,48 hectòmetres cúbics, un 9,04% més que l’any anterior, i per sobre dels 73,79 hectòmetres cúbics de l’any 2019. La indústria ha estat el principal responsable d’aquest augment, amb 28,63 hectòmetres cúbics i un increment de l’11,33%. Entre els projectes del CAT per 2023, destaquen les obres per garantir l’abastament dels municipis ebrencs al sud de la planta de potabilització de l’Ampolla en cas d’incident.

De cara a aquest 2023, i més enllà dels desitjos de deixar enrere la complexa situació de les reserves hídriques, que també afecta la conca de l’Ebre, si bé de forma no tan dramàtica com les conques internes catalanes, l’organisme treballarà per evitar que incidents en la canonada que interrompen el servei -com els que s’han produït els últims anys- puguin afectar els municipis abonats del Baix Ebre i el Montsià més al sud de la planta de l’Ampolla. Així, està prevista la construcció d’una estació de bombament amb una inversió de 160.000 euros que convertiria en “independent” el ramal que connecta ‘aquests municipis en cas de tall. Una obra “prioritària”, segons Alginet, “malgrat no ser important pressupostàriament”.

També continuaran el seu curs projectes encara en marxa, com la variant de 375 metres de la canonada principal a l’Ametlla de Mar, amb un cost d’1,7 milions, per evitar un excés de trams de canonades en mal estat detectats per la nova xarxa de fibra òptica. Un sistema de monitoratge continu al llarg de 85 quilòmetres -actualment ja es rep senyal de 40- que s’acabarà d’enllestir entre juny i juliol, amb una inversió de 8,2 milions -la meitat dels quals a càrrec de l’ACA-.

En el balanç d’activitat de 2022, han destacat actuacions recentment executades com la planta de desinfecció per llum ultraviolada a l’ETAP de l’Ampolla -amb una inversió de 3,8 milions finançada al 50% per l’Agència Catalana de l’Aigua-, la instal·lació de reixes de desbast per evitar l’entrada de macròfits -0,5 milions- o el dipòsit regulador de Coto del Rei al Vendrell -3,8 milions, un 50% aportats per l’ACA-.