Protecció Civil ha enviat aquest dimecres les alertes mòbils al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i al Baix Penedès sense cap incidència, però l’índex de recepció ha estat inferior que la feta a Lleida, Alt Pirineu i Aran el passat 28 de febrer. Aquesta és la valoració que ha fet la directora de Protecció Civil, Marta Cassany, de la segona de les quatre proves que es realitzaran a Catalunya per donar a conèixer el sistema d’emergències. Segons les dades recollides per l’enquesta habilitada per conèixer els resultats entre els usuaris (oberta fins dijouos al matí i a la qual podeu accedir clicant aquí), prop d’un 50% del total de la població de les tres zones sí que hauria rebut el missatge, tot i que es tracta de dades provisionals. A la duta a terme a Lleida el percentatge de recepció va ser molt superior, arribant al 75%.

 

Els responsables de Protecció Civil han assegurat desconèixer per què l’alerta no ha arribat al 100% de la població, però han defensat que “el missatge s’envia a les antenes i que son aquestes les que tenen la missió d’enviar l’avís a tots els mòbils”. Segons Cassany, l’informe final de les quatre proves servirà per comprovar si els usuaris de totes les operadores telefòniques reben els missatges o si hi ha alguna situació que es pot millorar. La responsable de Protecció Civil ha anunciat que enviaran l’informe a l’Estat, titular de l’eina tecnològica, perquè analitzi què ha passat amb aquells mòbils que no han rebut el missatge.

De la informació del conjunt d’observadors (policies locals, mossos d’esquadra, associacions de voluntaris de protecció civil municipals, tècnics de protecció civil de la Generalitat, municipals i comarcals) es desprèn que el missatge s’ha rebut en tots els punts de la geografia, si bé de forma molt desigual pel que fa a la recepció per telèfons que es trobaven a molt poca distància. En alguns casos s’ha rebut i en altres no en terminals molt propers.

A la delegació del Govern a Terres de l’Ebre, el delegat Albert Salvadó, i el director de serveis territorials d’Interior, Joan Juan, han fet seguiment de la prova en connexió telemàtica amb l’edifici CAT112 de Reus i la sala CECAT, des d’on s’ha fet l’enviament simultàniament. La valoració ha estat “preliminar” per part de Salvadó, pendent encara de l’anàlisi amb profunditat de les dades. Segons relatava el delegat, la prova “s’ha iniciat amb una trucada de veu massiva a tots els ajuntaments informant que a les 11:00 hores es començava aquesta prova”. Posteriorment, “s’ha fet la prova d’alerta. A nivell tècnic, des de Protecció Civil es fa una valoració molt satisfactòria i s’ha anat resolent alguna petita incidència que ja s’havia identificat a la prova feta a Lleida. Per tant, ha funcionat bé”.

Des del punt de vista estrictament ebrenc, “el missatge s’ha rebut per tot el territori, però de manera desigual. Estem pràcticament entre un 50% de persones que han rebut el missatge i que no. Aquí identifiquem que, en funció de l’operador de telefonia mòbil, ha funcionat d’una manera o d’una altra. Amb Vodafone s’ha arribat a un percentatge molt important d’usuaris. En canvi, amb Movistar o Orange el percentatge ha estat molt baix. I això és el que acaba distorsionant l’estadística general. Aquí ja veiem una línia de treball claríssima a millorar”. Quant a trucades del 112 a càrrec de persones no conscients que era una prova, “hi ha hagut 140 trucades, de les quals 10 procedents de les Terres de l’Ebre”.