La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha reclamat una dotació pressupostària per un mínim d’ 1,5 milions d’euros per a fomentar l’ús de llavor certificada en arròs. La sol·licitud s’ha traslladat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) este dijous en el decurs de la primera reunió entre Del departament i les organitzacions membres de la Taula Agrària -entre elles la FCAC- per tractar específicament d’esta nova línia de suport, que hauria de disposar de recursos suficients per atendre la demanda prevista.

Jordi Casanova, president d’Arrossaires del Delta de l’Ebre i responsable d’arròs de la FCAC, argumenta que “l’ús de llavor certificada, en comparació amb el de gra de sembra, té molts beneficis per obtenir una producció de qualitat alhora que contempla molts avantatges ambientals. Aquest tipus de llavor minimitza la invasió de males herbes, plagues i malalties, afavoreix un ràpid i uniforme establiment al camp del cultiu, permet una densitat adequada de plantes per superfície i genera un cultiu lliure d’organismes. Tots aquests darrers elements contribueixen a reduir l’ús de productes fitosanitaris”.

La llavor certificada s’havia començat a utilitzar en campanyes anteriors formant part de les mesures agroambientals, com una actuació voluntària. Des d’enguany, les agroambientals per al cultiu de l’arròs no contemplen esta possibilitat i per això és necessari que el DACC estableixi una dotació que doni resposta a esta necessitat.

La FCAC, a més, alerta que els condicionants del suport al cultiu de llavor certificada cal que es coneguin en breu, tenint en compte els sobrecostos que suposa i que la sembra s’iniciarà les pròximes setmanes.

Les cooperatives agràries produeixen més del 60% de l’arròs de Catalunya.