Preocupació i incertesa. Així viuen els comunitats de regants l’inici de la campanya de regadiu al delta de l’Ebre després de la comunicació de la confederació hidrogràfica de l’Ebre que els ha reduït al 50% la concessió d’aigua davant la sequera i les baixes reserves d’aigua al pantà de Mequinensa. La principal preocupació, més enllà de la reducció del cabal, és que la CHE només ha garantit aigua fins al juliol i, per tant, a hores d’ara no es pot assegurar aigua per a tot el cicle de l’arròs, que en condicions normals s’allarga fins a mitjans del mes de setembre. Els regants insisteixen que la preocupació i la incertesa són màximes.

Escoltem Javier Casanova, president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants de l’Esquerra:

Josep Manel Ferré, president de la Comunitat General de Regants de la Dreta:

L’anunci de la retallada  de la concessió ha arribat a una setmana de l’inici de la campanya de regadiu, quan els pagesos ja han invertit en la preparació de terres i la compra de llavor, el que fa inviable, per exemple, reduir la superfície de cultiu. A partir d’ara l’escenari que s’obre per als regants passa per estalviar el màxim d’aigua per intentar, amb l’aigua de què es disposa, per a arribar a completar el cicle de l’arròs, i tot esperant també, que puguin millorar les reserves d’aigua en el pròxims mesos.

Javier Casanova, president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants de l’Esquerra:

Josep Manel Ferré, president de la Comunitat General de Regants de la Dreta:

Regants i pagesos ja donen per fet que enguany hi haurà minves en la producció, amb tot, confien que aquestes siguin les mínimes possibles. També les cooperatives arrosseres, a través de la Federació de Cooperatives Agràries, alerten que la reducció de les concessions d’aigua als regants posen en risc la campanya de l’arròs.