L’Associació de Productors Agraris del Delta de l’Ebre (Prodelta) farà dos proves pilot per a drenar les finques del delta més afectades per la salinització. Aquesta problemàtica s’ha fet més evident durant la campanya d’enguany de l’arròs, donat que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre va rebaixar a la meitat la concessió d’aigua per als arrossars.

El President de la Cooperativa Arrossaires del Delta, Jordi Casanova ha avançat en unes declaracions al programa “L’Ebre al Dia” de Canal TE que “des de Prodelta s’està treballant en la modernització del reg, que passa per drenar les finques”. En aquest sentit ha explicat que properament es faran dos proves pilot, una a la dreta i l’altra a l’esquerra per poder avaluar-ho i poder millorar els terrenys en els propers 10 ó 15 anys, fins i tot encara que es redueixi l’aportació d’aigua dolça als arrossars.

Casanova calcula que enguany hi haurà una davallada de la producció d’arròs d’un 20% respecte a un any normal. Això vindria motivat per un conjunt de factors: l’augment de la salinització dels sols degut a la retallada en l’aigua, l’augment de les temperatures i, també, per la proliferació de les males herbes donat l’escenari de reducció dels herbicides i fungicides que es poden usar d’acord amb les noves directrius europees i que no afecten altres zones productores del món.