L’alcaldessa de La Garriga, Meritxell Budó, és la nova presidenta de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). Budó ha estat escollida presidenta i proclamada amb el 95,48% dels vots a favor (un total de 155 vots emesos, 148 a favor i 7 en blanc) durant la XXVI Assemblea que l’entitat municipalista ha celebrat a Lloret de Mar. Substitueix en el càrrec a l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que ha presidit l’ACM des del 20 de setembre de 2019.

L’Assemblea ha servit per validar l’activitat de l’entitat municipalista en el darrer any i fer un balanç de mandat des del 2019. En aquest sentit, el president sortint i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha recordat que en aquest mandat s’ha assolit el 100% de municipis catalans associats a l’entitat municipalista (947). “Assolir el 100% de municipis associats no és només una xifra o objectiu, sinó què és sobretot una manera de ser i de fer. De tractar amb peu d’igualtat el municipi més petit i el més gran, el més metropolità o el més rural, el d’un o altre color polític. La pluralitat feta realitat al servei de la ciutadania”, ha destacat. Soler també ha agraït l’oportunitat d’encapçalar l’entitat municipalista i treballar per al municipalisme català.

En el seu discurs d’investidura, la nova presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, ha afirmat que amb el nou executiu “hem de ser un equip que lluita i que sua la mateixa samarreta, la de l’ACM” i ha posat en relleu que el món local sempre ha estat al costat de les institucions del país en la defensa dels drets i llibertats. La nova presidenta de l’entitat municipalista ha destacat l’increment d’alcaldesses en aquest mandat (passant del 23 al 27% del total d’alcaldes i alcaldesses catalans) i posant en valor que l’ACM tindrà una presidenta. Meritxell Budó és la segona dona que lidera l’entitat municipalista, des de la seva constitució l’any 1981. Anteriorment, només hi havia hagut una presidenta, Pilar Blasco, que va presidir l’entitat del 1999 al 2001.

L’Assemblea, que ha tingut lloc al Palau de Congressos Costa Brava de Lloret de Mar, ha comptat amb més de 150 alcaldes i alcaldesses d’ens locals associats a l’entitat municipalista. La cloenda ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, que s’ha posat a disposició de l’Associació Catalana de Municipis i del conjunt del món local per afrontar conjuntament reptes actuals de país.