La temporada de nidificació de tortugues al delta de l’Ebre està a punt d’arribar ja al seu final amb el naixement de les cries dels dos últims nius. Cal dir, que les intenses pluges del mes de setembre van obligar a traslladar els ous dels dos nius a les instal·lacions del CRAM per a garantir-ne la viabilitat.

Segons han explicat des del Parc Natural del delta de l’Ebre i la Fundació CRAM, les pluges enregistrades les passades setmanes havien posat en risc la correcta incubació dels ous. L’arena de la platja estava molt compacta i humida, el que hagués fet inviable un naixement natural de les tortugues, dificultant el procés de sortida del niu de les cries. A més, la baixada de temperatures també posava en risc el desenvolupament dels dos nius. Davant esta situació, com a mesura preventiva,  el 17 de setembre es va decidir traslladar tots dos nius a les incubadores de la Fundació CRAM, per acabar el procés d’incubació fins al naixement. 

El quart niu, que tenia un total de 36 ous, va eclosionar la setmana passada i van nàixer  29 tortugues. La tarda del 27 de setembre es van alliberar al mar, a la mateixa platja d’origen –la platja del Serrallo de Sant Jaume d’Enveja-. Pel que fa a l’últim niu, el cinquè, tenia un total de 86 ous i esta setmana ha començat ja el procés de naixement. Així que tot apunta que la setmana vinent podran ser alliberades al medi natural.

Este 2023 ha estat un any de rècord pel que fa a la nidificació de tortugues a Catalunya, en total s’ha localitzat 10 nius a tot el litoral català, cinc dels quals al delta de l’Ebre.