L’Ajuntament de Deltebre (Baix Ebre) ha reclamat al Ministeri per a la Transició Ecològica que arxivi l’expedient d’atermenament de la franja litoral del municipi. L’alcalde, Lluís Soler, ha exigit al govern espanyol que, abans d’iniciar aquest procediment, hauria d’haver presentat el Pla per a la Protecció del Delta, segons el compromís que els va transmetre la ministra Teresa Ribera el febrer passat durant una visita a la zona. Segons Soler, la publicació prèvia al Pla pot provocar que a l’informe d’atermenament s’incorporin al domini públic marítim terrestre “zones productives i activitats econòmiques del sector primari”, sense saber la proposta de protecció ni la motivació tècnica necessària.

En un comunicat, el consistori deltebrenc va més enllà i tot i, sosté, a partir de les deficiències fixades per la proposta estatal, que es tractaria d’un atermenanment “de caràcter més aviat ideològic que no pas tècnic”. Les al·legacions remarquen la necessitat que el procediment hauria d’haver servit per “adequar zones de domini públic i de servitud, tant del nucli urbà com de Riumar, que en propostes anteriors no es van adequar i que, actualment, presenten problemàtiques en la gestió urbanística.”

L’Ajuntament de Deltebre vol també que el govern espanyol compleixi les normatives europees de protecció dels espais naturals. Sostenen que l’atermenament no dona resposta a la necessitat urgent d’actuacions al litoral del municipi i al Delta i que la seva aprovació podria condicionar les mesures de protecció del litoral que l’Estat acabi aprovant. “Estem davant d’un nou greuge que afecta la ciutadania de Deltebre i del conjunt del Delta. Un greuge que se suma a la manca d’acció històrica davant la regressió que afecta any rere any i que ens ha conduït a l’actual escenari d’emergència”, ha declarat l’alcalde.

Paral·lelament, Soler també ha sol·licitat, mitjançant una carta dirigida als grups parlamentaris, i especialment als que estan negociant la investidura de la presidència govern espanyol, que posin damunt la taula de negociació la necessitat de parar urgentment tots els expedients d’atermenament del Delta i reformular el Pla de protecció d’acord amb les propostes de la Taula de Consens pel Delta.