El Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre (MOLDE) ha fet públic un comunicat en el que demana que l’agenda Delta es situe a les negociacions per la investidura. Molde ha demanat als partits catalans que situen el Delta a la mateixa alçada que el traspàs de Rodalies o que la Llei d’Amnistia.

 

Seguidament podeu llegir el contingut íntegre del comunicat:

“El conegut temporal Glòria ha estat un veritable punt d’inflexió per a que part de la nostra  societat s’adonés de la situació extrema d’abandó en que es troba el Delta de l’Ebre. I una de  les seves conseqüències va ser l’aparició de MOLDE com a moviment de lluita per a donar a  conèixer i dignificar la terra que ens ha vist nàixer i créixer. 

Dignificar un territori abandonat, des de fa ja molts anys per part de les diferents  administracions encarregades de protegir-lo. La construcció d’embassaments al llarg del riu  Ebre i en molts dels seus afluents a partir dels anys seixanta, va estar el punt de partida del  deteriorament progressiu del Delta, donat que en cap moment es va implantar, per part de  l’Estat, cap mena de contrapartida a l’acció de la mar davant la retenció de llims, que es van  anar quedant al fons dels embassaments. Des d’aleshores, sempre han primat més els  beneficis de les hidroelèctriques que la situació cada cop més degradant de la costa del Delta. 

A poc a poc, la mar ha anat menjant aquesta costa, un fenomen conegut amb el nom de  regressió. Mentrestant, l’única acció administrativa durant els darrers anys, ha estat guanyar  terreny per a que es mantingui la línia de costa, és a dir, l’Estat no conserva allò que té mentre  pugui anar prenent tot allò que pot. I la mostra més flagrant ha estat la imposició del darrer  atermenament, més conegut com a deslinde, concebut i aprovat per un govern en funcions,  amb una pressa que fa pensar en altres interessos, en contra del compromís pres per la  mateixa ministra, ignorant l’opinió del territori i amb uns criteris que deixen molt que desitjar. 

I no necessitem deslindes, el què necessitem en aquest territori són solucions al problema de  la nostra desaparició o és que ara resulta que el Delta de l’Ebre no té importància? Anys i  panys parlant del que té ser una de les zones humides del país i d’Europa i ara, de cop i volta,  no interessa a ningú? Fins i tot aquest estiu no han tingut miraments a l’hora de retallar l’aigua  de reg al cinquanta per cent, cosa que ha afectat a l’ecosistema del Delta en general. 

Ara i des de fa uns mesos, no sabem si per convenciment, que no és el cas, o per anar callant  boques, el MITECO ha posat en marxa un pla de regeneració de platges a totes llums  insuficient, donat que no es tracta d’una veritable protecció per al Delta, només es tracta d’un sargit.

Creiem que tenim solució i aquesta passa pel model holandès que ara mateix està executant el  MITECO a l’Albufera de València, amb la intenció de recuperar la línia de costa de l’any 1965,  tot ficant tres milions de metres cúbics de sorra amb dragues marines i espigons al llarg de set  quilòmetres, amb una inversió de 28 milions d’euros de fons Next Generation. Allà sí que es  veu que es pot fer, aquí al Delta, no. 

I si aquest greuge no es considera prou important, ara ens trobem al bell mig d’una negociació  per una investidura on Catalunya se pot fer valdre, resulta que els partits polítics catalans, una  vegada més s’han oblidat del Delta. És què natros no som Catalunya?, potser la costa catalana  comença a Portbou i acaba al Coll de Balaguer? De veritat que les negociacions només es  centraran en rodalies i l’amnistia? I permetreu que les persones del Delta siguem els primers  refugiats climàtic d’Europa? Tot per no haver fet la faena que tocava fer? 

Exigim que totes les formacions polítiques incloguin en la seva cartera de negociació la situació  del Delta de l’Ebre i que acabin amb aquest greuge històric. Només és una qüestió de voluntat  política i de justícia. 

En cas contrari, sabem perfectament que el què es pretén. Si en Delta desapareix, tal com ho  està fent ara, aquest recurs valuós i finit que és l’aigua, farà cap allí on estan els vots. 

MOLDE reivindica, un cop més, la necessitat d’actuació immediata per a que el Delta de l’Ebre  no desaparegui i exigeix als polítics ebrencs i ebrenques que actuïn en clau de territori i no de  partit. Per això exigim també la retirada de la incoació del deslinde i l’execució del Pla Delta de  la Taula de Consens”.