Milers de pagesos amb més de 2.000 de tractors, segons les xifres d’Unió de Pagesos, s’han manifestat este dimecres a Barcelona per protestar a la ciutat contra la burocràcia, els elevats costos de producció o la competència deslleial d’altres països. Les marxes lentes que a primera hora del matí han sortit de diversos punts d’arreu de Catalunya, també des de l’AP-7 a l’Aldea, han començat a arribar a la capital catalana cap a les dues del migdia per l’Avinguda Meridiana i la Diagonal. Els pagesos han aparcat els tractors a la Diagonal i la Gran Via i per anar a peu cap a la representació de la Comissió Europea, la delegació del govern espanyol i el Palau de la Generalitat.

Els agricultors i ramaders esperen que amb aquesta mobilització es pugui reivindicar la feina del sector primari, al marge d’aconseguir canvis importants per part de l’administració per revertir la situació. “Hem d’explicar que els ous surten de les gallines i que els pollastres no surten desossats com al súper”, exclamava un dels productors muntat dalt d’un tractor mentre passava per davant de la Sagrada Família.

Els pagesos han alçat la veu pels carrers de la capital catalana amb diversos cartells penjats en els seus tractors. ‘Revolució pagesa’, ‘pagesia o mort’, ‘prou burocràcia’, ‘no al quadern digital’ o ‘més ajudes a la ramaderia’ han estat alguns dels missatges més repetits. Molta gent ha aplaudit als agricultors i els ha enviat missatges de suport al seu pas pels carrers de la ciutat. Alguns pagesos s’han mostrat sorpresos per la rebuda i han demanat a la gent que traslladin aquest suport en fets, evitant comprar a les grans cadenes que no els paguen un preu just pels seus productes.

La pagesia catalana emula des de fa dos dies les mobilitzacions a França amb protestes arreu del país contra la situació límit que viu el sector agrícola. Aquest dimarts van tallar les principals carreteres del país (AP-7, AP-2 i A-2) i dimecres les diferents columnes s’han dirigit a la capital catalana. La tractorada ha arribat a l’estació de la Sagrera cap a les 14h30 i no ha entrat per la Diagonal fins passades les 15h30.

Els pagesos es dividien entre l’optimisme per una mobilització històrica i l’escepticisme sobre quines seran les mesures polítiques que vindran a continuació. “Ja veurem si ens faran cas, esperem que sí perquè la gent està molt, molt cremada. El sector està a les últimes i ens hem de fer sentir”, ha dit el Jordi, un dels manifestants a l’ACN. Els mobilitzats han destacat que la “mateixa pagesia està tan farta i amoïnada” que s’han organitzat internament sense la convocatòria de sindicats, que s’han sumat després a la marxa.

Reunió amb el president Aragonés

El president del Govern, Pere Aragonès, ha rebut una quinzena de representants del sector agrari al Palau de la Generalitat després de la mobilització històrica del sector, que ha confluït amb diverses columnes de tractors a Barcelona aquest dimecres. El cap de l’Executiu s’ha reunit acompanyat del conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, amb membres d’associacions com Unió de Pagesos, l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), Moviment 6F, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i l’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC).

Els pagesos s’han dirigit a peu a plaça Sant Jaume després d’aparcar els milers de tractors que s’han desplaçat a la ciutat a l’avinguda Diagonal i a la Gran Via.

Finalment, la reunió amb la Comissió Europea s’ha cancel·lat pel retard de la manifestació però fonts europees destaquen que estaven disposats a veure’ls. “La Comissió sempre està al costat del sector agrari, especialment en temps de crisi i canvis. Europa necessita els seus pagesos”, ha detallat la institució en un missatge a X.

“La pagesia és un sector vital per a Europa: la nostra alimentació i el nostre planeta en depenen. Per això a la Comissió Europea escoltem atentament les seves preocupacions i treballem per donar-hi resposta”, afegia la publicació. El sector agrari enviarà les seves demandes per escrit als representants de la CE a Barcelona.