Davant l’augment de casos en el brot de COVID que la setmana passada es va detectar a Deltebre, l’equip encapçalat pel ballarí i coreògraf Roberto Olivan, a petició de l’Ajuntament de Deltebre i de forma acordada, ha decidit anul·lar els espectacles i els cursos per a no professionals del festival Deltebre Dansa. El certamen, que enguany arriba a la seva setzena edició, comença el proper dilluns dia 5 de juliol i s’allargarà durant dues setmanes, en una versió ‘austera’ i sota estrictes mesures sanitàries.
“Hem treballat incansablement per poder tirar endavant aquesta edició, que serà la més discreta dels darrers anys, però que ha requerit de més esforços i dedicació per la complexitat de la conjuntura que vivim. El brot dels darrers dies, ens ha obligat a reaccionar ràpid, i per prudència i responsabilitat hem decidit anul·lar els vint espectacles previstos, els tallers d’iniciació i els cursos per a ballarins no professionals”, explica Olivan. És una decisió presa amb el desig de preservar la salut del públic, dels artistes i sobretot dels habitants de Deltebre.
Protocol de mesures COVID
L’equip del Deltebre Dansa ha treballat durant mesos per oferir una edició 2021 adaptada a les mesures COVID, però el context ha canviat radicalment l’última setmana i ha obligat a extremar, encara més, les mesures. Així s’han adaptat els espais de formació i s’ha redimensionat el número de participants. També s’han concentrat les opcions d’itineraris professionals de formació per tal que els alumnes que comparteixen espais sempre siguin els mateixos. Per poder participar als workshops PRO els ballarins hauran de presentar alguna de les següents proves o documentació: un PCR negatiu realitzat 72h abans de l’inici del festival; un test d’antígens; la prova que han passat la COVID-19 en els darrers sis mesos, o bé, la prova que han estat vacunats quinze dies abans del dia 5 de juliol, data d’inici del festival.
Els espais del festival (carpes, cantina, càmping, etc.) s’han reestructurat per garantir el compliment de les distàncies de seguretat. L’ús de mascareta serà obligatori i els participants als workshops hauran de passar un control de temperatura quatre cops al dia. A més, s’habilitarà un servei d’infermeria per a fer proves d’antígens a l’arribada dels ballarins i un servei de laboratori per a realització de PCR’S, en cas que sigui necessari.
Un festival de mínims per evitar la interacció amb la ciutadania
El festival ja havia reduït un terç l’aforament dels espectacles respecte a edicions anteriors, però finalment ha pres la decisió d’anul·lar tota la programació de nit, per minimitzar la interacció amb la ciutadania. Els propers dies es tornarà l’import de les entrades al públic que hagi adquirit localitats d’algun dels vint espectacles previstos en un inici. “La interacció amb la comunitat local ha estat una de les característiques que han fet especial el Deltebre Dansa i de fet enguany havíem preparat un projecte participatiu entre diverses entitats del poble i l’artista Marcel·lí Antúnez, un dels fundadors de la Fura dels Baus i una de les figures internacionals més destacades de l’art electrònic i l’experimentació escènica”, ha recordat Olivan. La creació es va començar a gestar el passat mes de novembre i les sessions de treball s’havien d’intensificar durant el festival. “Volem minimitzar la interacció entre els ciutadans de Deltebre i esperem que el 2022 puguem retornar al festival que tots recordem”, afegeix Olivan.
Una aposta pels formats digitals
El festival sí que incorporarà un programa d’activitats online (6 workshops i 4 conferències). Aquesta iniciativa neix de la necessitat de poder satisfer tots aquells estudiants i professionals de la dansa que no poden assistir al festival de manera presencial a causa de la pandèmia. “Hem volgut que puguin seguir gaudint del festival, a través d’aquesta programació online, des de casa seva a la Índia, Mèxic o Argentina”, explica el director del festival. I és que la consolidació de les eines digitals durant el confinament ha obert noves possibilitats de formació, també en l’àmbit de la dansa. Les classes les impartirà el mateix equip docent del festival i es retransmetran en directe des de L’OBRADOR Espai de Creació, que esdevindrà un dels centres neuràlgics d’aquesta edició del festival. Paral·lelament, les conferències virtuals que habitualment complementen la formació dels alumnes es podran seguir en directe a través d’internet, però amb inscripció prèvia. Caldrà inscriure’s per poder-hi participar (5€).
Dilluns dia 5 de juliol, data d’inici del festival, mantenim la convocatòria de roda de premsa a les 10.30h a L’OBRADOR Espai de Creació. El director del certamen Roberto Olivan i Anna Giménez, regidora de Foment Cultural, Igualtat i Gènere de l’Ajuntament de Deltebre, respondran qualsevol de les preguntes que pugueu plantejar els periodistes.